Kindhest til den svenske krone: Rammer laveste kurs siden september

Den svenske inflation aftog uventet meget i januar og rejser igen spørgsmål om Riksbankens forventning om en rentestigning senere på året. Den svenske krone er efterfølgende faldet kraftigt.

Den svenske krone er kraftigt svækket efter svagere end forventede inflationstal. Riksbankchef Stefan Ingves er på en vanskelig opgave. Fold sammen
Læs mere
Foto: VILHELM STOKSTAD

Der er ikke meget hjælp til den svenske krone for tiden. De økonomiske nøgletal har været forholdsvis svage, det internationale konjunkturbillede er grumset, og i dag kom endnu et stød fra inflationen. Riksbankens mål for inflation (KPIF) aftog fra 2,2 pct. til 2,0 pct. mod forventet 2,1 pct., trukket ned af især tøj og rejser.

Det er ikke en stor afvigelse i den virkelige verden, men skal ses i lyset af, at der i forvejen er meget stor skepsis om, hvorvidt Riksbankens rentebane er realistisk. Riksbanken bekræftede ved mødet i sidste uge, at man fortsat forventer at hæve renten mod slutningen af året. Det var der ikke mange, der troede på tidligere – og endnu færre efter dagens inflationstal. Kronen er derfor blevet svækket kraftigt med 1,2 pct. over for euroen og den danske krone. Det er værd at bemærke, at den norske krone ikke er blevet trukket med ned. En svensk krone koster nu nu 0,703 danske kroner. Det er første gang siden september, at den svenske krone koster under 0,71 danske kroner.

Usikkerheden betyder også, at udmeldinger fra Riksbankens medlemmer har ekstra vægt i den kommende tid. Riksbankchef Stefan Ingves taler på fredag om »den økonomiske situation og aktuel pengepolitik«. Næste møde i Riksbankens pengepolitiske komité er først den 24. april. På det tidspunkt vil det være mere klart, hvorvidt den aktuelle afmatning i den globale industri er midlertidig eller mere langvarig. Hvis udsigterne ikke blivet markant forbedret, vil Riksbanken nok fjerne forventningen om en renteforhøjelse i år og muligvis også næste år.