Jobvækst i USA taber fart - men katastrofe undgået

Den amerikanske jobrapport for juli har været ventet med særlig spænding, fordi genåbningen af det amerikanske samfund mange steder er gået i stå eller blevet rullet tilbage. Jobvæksten i den private sektor blev en spids værre end forventet i juli. Men det var ikke den katastrofe, som mange havde frygtet.

De fornyede smitteudbrud i USA i juli afspejler sig i jobmarkedet, hvor den samlede fremgang var langt mindre end forventet. Millioner er fortsat arbejdsløse, og der er langt mellem nye job. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER DOULIERY

Præsident Trump kan drage et lettelsens suk. Efter ugentlige tal og private opgørelser havde peget mod en klodsbremsning af aktiviteten i USA, kom »kongetallet« - den store månedlige jobrapport - med lidt bedre nyheder.

Der blev i juli skabt 1,5 mio. nye job i den private sektor og arbejdsløsheden faldt lidt mere end forventet fra 11,6 procent til 10,2 procent. Beskæftigelsen i den offentlige sektor steg med hele 301.000, men det skyldes delvist store fald i beskæftigelsen tidligere på året under nedlukningen.

Der er nu skabt og genskabt 9,3 millioner nye job siden nedlukningen i april. Det lyder imponerende, men beskæftigelsen er fortsat hele 13 millioner lavere end før coronakrisen. Det understreget det enorme efterslæb, som fortsat præger amerikansk økonomi - og ikke mindst, hvor mange personer og familier, der fortsat er total afhængig af offentlige støtte. Kongressen og præsident Trump er ikke blevet enige om en ny stimulanspakke, og derfor er et ekstraordinært dagpengetillæg på 600 dollar om ugen nu udløbet. Det risiker at skabe udbredt fattigdom, hvis en aftale ikke hurtigt kommer på plads i Washington.

Der er også en række andre advarselslamper i jobrapporten. Genoprettelsen af de tabte job i byggeriet og industri gik næsten i stå i juli. Disse sektorer har ellers ikke været berørt af de nye nedlukninger og udskudte genåbninger. De private serviceerhverv skabte hele 1,4 millioner job. Det er også her, at tabet var størst under nedlukningen - og hvor forventningen om genskabte job var omgærdet med størst usikkerhed. Fritids- og udelivet fortsatte fremgangen med 600.000 nye job. Det er lidt overraskende i betragtning af de nye restriktioner i de største stater. Her kan der godt komme en negativ overraskelse i august i stedet. Det er altså også kun godt en fjerdedel af stigning i juni, og der mangler at blive genskabt 2,6 millioner job af de seks millioner job, der forsvandt under nedlukningerne. Det kommer nok til at gå lidt trægt fremover.

Faldet i ledighed til 10,2 procent er næsten det, som præsident Trump kan være mest tilfreds med. De færreste analytikere havde regnet med, at ledigheden ville komme under ti procent inden præsidentvalget for alvor går ind i slutfasen i oktober. Nu kan det faktisk være, at Trump vil kunne lave en »hvad sagde jeg« med kun fire uger til valgdagen. De to vigtige svingstater Wisconsin og Michigan har haft pæne fald i ledigheden, mens det går ldit mere trægt i Pennsylvania.

Det kunne være meget værre

Jobrapporten for juli viser en afmatning, men ikke den katastrofeopbremsning, som de nye virusudbrud kunne have ført til. Meget vil i de kommende måneder afhænge af hjælpepakker, men også af sundhedstilstanden i de mindre virksomheder og husholdningernes vurdering af økonomiens tilstand. Situationen på arbejdsmarkedet er dog slet ikke forværret nok til, at Trump har mistet sin fortælling om en hurtig genkomst. Men godt går det heller ikke.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør