Jobmarkedet koger: En million danskere har fået nyt job det seneste år – »det er nu, man har chancen«

I Danmark skifter folk bare rigtig meget job. Det har en stor fordel på ét område. Lige nu vælter danskerne sig i muligheder for at få ny luft under vingerne, og rekordtallene på det danske arbejdsmarked vælter frem.

Der er masser af annoncer at se på, når danskerne gerne vil have et nyt job. Antallet af jobopslag var i maj det hidtil højeste i forårets sidste måned. Opsvinget efter corona giver danskerne rigtig gode muligheder for at skifte job. Trods store farer i den globale økonomi har vi stadig et meget stramt arbejdsmarked og en overophedet økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fuld tryk på det danske arbejdsmarked. I løbet af det seneste år er der én million danskere, der har fået nyt job. Det er ny rekord, og tallet svarer til, at en tredjedel af de danskere, der er i beskæftigelse, har fået nyt job.

Helt præcist er det 999.921 danskere, der har fået nyt job i perioden marts 2021 til februar 2022. Det viser en opgørelse, som Danica Pension har foretaget på baggrund af tal fra Jobindsats.dk. Det er det, man kalder jobomsætningen.

Samtidig viser nye tal, at der i maj var 38.576 nye jobopslag. Det er det hidtil højeste antal i forårets sidste måned.

Dermed er der noget, der tyder på, at  det store antal jobskifte vil fortsætte.

»Det er opsvinget efter coronakrisen, som vi er i den sidste del af. Det er et meget kraftfuldt opsving, der betyder, at der er mange jobmuligheder,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Han fremhæver, at der er masser af faresignaler, som kan bremse den danske jobfest i den kommende tid. Forbrugertilliden er uhyre lav, der er uro i verdensøkonomien, og renterne er på vej op. Det er bare nogle af de forhold, der tegner et noget mindre lyst billede.

Men indtil videre er der udelukkende tale om forventninger. De dårligere tider har bestemt ikke ramt det danske arbejdsmarked endnu.

»Der er stadig mangel på arbejdskraft. Det ser vi helt frem til maj. Der er heller ikke noget, som indikerer, at ledigheden er begyndt at stige. Vi har et stramt arbejdsmarked og en overophedet økonomi,« siger Las Olsen

Mest ud af indsatsen

Et stort antal jobskifter er bestemt ikke nyt i dansk økonomi. Vi er tværtimod præget af en meget stor jobomsætning. Las Olsen fremhæver, at selv i dårlige tider er der uhyre mange danskere, som får nyt job. Vi har på den måde et meget fleksibelt arbejdsmarked, og det bliver vi faktisk rigere af.

Ser vi på kalenderår, var 2021 det år, hvor flest danskere skiftede job. Forrige år var der næsten 967.000, der fik nyt job.

»Der er enormt stor fart på jobomsætningen her i år. Januar var den måned med den højeste jobomsætning i en januar måned i statistikkens levetid. Januar var tilmed det næsthøjeste samlet set – kun overgået af august 2021,« siger cheføkonom i Danica Pension Mads Moberg Reumert.

Mens Las Olsen fremhæver, at folk i Danmark bare skifter meget job.

»Det er en rigtig god ting, for det betyder, at vi hele tiden flytter os derhen, hvor der er brug for det. Cirka halvdelen af den økonomiske fremgang herhjemme kommer fra, at mere effektive virksomheder erstatter mindre effektive,« siger Las Olsen.

»Det kræver, at danskerne hele tiden flytter sig derhen, hvor der kommer mest ud af vores indsats,« siger Las Olsen og påpeger samtidig, at det er helt almindeligt, at i de gode tider er der endnu flere, som skifter job.

Det er godt, at danskerne skifter rigtig meget job. Vi flytter os dermed hen, hvor der er mest brug for det. Omkring halvdelen af den økonomiske fremgang herhjemme stammer fra, at mere effektive virksomheder erstatter mindre effektive. Det kræver, at arbejdskraften flytter med derhen, hvor der er mest brug for den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Det er nu, man har chancen, hvis man gerne vil have nogle bedre muligheder. Man skal ikke vente alt for længe,« siger Las Olsen.

Inflationen gør ondt

Går vi tilbage til antallet af jobopslag, er det Arbejdernes Landsbank, der har regnet på, hvordan det så ud i maj i år, og sammenlignet det med tidligere år. Og rekorderne nærmest vælter frem. Antallet af jobopslag ligger 40 procent højere end før coronakrisen. Meget tyder derfor på, at beskæftigelsen herhjemme kan nå endnu højere op.

De seneste tal viser, at 2.947.000 personer er i arbejde i Danmark. Også ledigheden fortsætter stille og roligt med at dale, hvor den senest har ramt 2,4 procent.

»Det er det samme som lavpunktet i 2008, og det er på ingen måde umuligt, at vi kommer endnu lavere inden for nær fremtid,« siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

Danskerne er på vej ud af jobcentrene i hastigt tempo. Beskæftigelsen er kommet op på 2.947.000 personer, viser de seneste tal. Ledigheden er kommet ned på 2,4 procent, hvilket er samme niveau som lavpunktet tilbage i 2008. Vi kan komme endnu længere ned i den kommende tid, påpeger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager.

Han understreger, at han regner med lavere fart på den danske økonomi i det kommende år, og det vil også ramme arbejdsmarkedet.

»Jobopslagene kommer til at forlade de nuværende meget høje niveauer uden dog at dykke mod bunden. Lige nu oplever danskerne de kraftigste stigninger i forbrugerpriserne siden 1984, og det vil presse privatforbruget,« siger Jeppe Juul Borre.

»Også virksomhederne oplever mærkbart højere produktionspriser, og det kan sammen med den forøgede usikkerhed fra krigen lægge en dæmper på investeringerne. Endelig forventer vi, at eksporten går en mere udfordrende tid i møde.«