Jobfesten i højeste gear - beskæftigelsen i ny superrekord

I august væltede det frem med nye job i den danske økonomi og beskæftigelsen når ny superrekord.

Der er travlhed på det danske arbejdsmarked. I det seneste år har der været en stigning i beskæftigelsen på 55.300 personer svarende til 2 pct. Beskæftigelsen er i de første 8 måneder i år steget med 39.000 personer det er rekord for januar til august i Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jobfesten kører for fuld tryk. I august steg antallet af lønmodtagere med 6.500, og det sender nu beskæftigelsen op på 2.760.00 personer. Det er ny rekord.

Dansk Byggeri kalder det »en monsterstigning« i kongetallet på det danske arbejdsmarked.

Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen påpeger, at stigningen i beskæftigelsen i august er den næststørste, der er målt i statistikkens historie.

»Intet tyder altså på, at jobvæksten er ved at gå i stå. Godt nok har flere virksomheder svært ved at finde arbejdskraft, og godt nok har afsætningen på eksportmarkederne skuffet, men grundlæggende er der godt gang i opsvinget stadigvæk, siger Las Olsen.

»Det regner vi også med vil fortsætte næste år med, for der er udsigt til, at arbejdsstyrken vokser, og der er stadig plads til mere salg til både private og virksomheder i ind- og udland,« siger Las Olsen.

Han fremhæver, at vi ikke kan have stigende beskæftigelse for evigt, og på et tidspunkt er opsvinget nødt til at gå et gear ned.

»Det gælder også i mange andre lande, og vi regner med at se en lavere global vækst i de kommende år, som også vil smitte af på Danmark. Men indtil videre kan man altså ikke sige, at mangel på arbejdskraft har stoppet opsvinget herhjemme,« siger Lars Olsen.

Flere rekorder

Dagens tal fra Danmarks Statistik viser, at nye rekorder vælter frem på det danske arbejdsmarked.

Cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen fremhæver, at i det seneste år har der været en stigning i beskæftigelsen på 55.300 personer svarende til 2 pct. Beskæftigelsen er i de første 8 måneder i år steget med 39.000 personer. Det er rekord for januar til august i hele statistikkens levetid.

Han tager den kratigt stigende beskæftigelse som udtryk for, at der er arbejdskraft nok til virksomhederne.

Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen

»Indtil videre kan man altså ikke sige, at mangel på arbejdskraft har stoppet opsvinget herhjemme.«


Hos Dansk Industri, DI, frygter man, at der ikke er langt til udbredt mangel på arbejdskraft.

»Ledigheden er på det laveste niveau i snart 10 år, og flere og flere virksomheder melder om mangel på medarbejdere. Hvis virksomhederne skal kunne fortsætte med at skabe vækst og udvikling, så vi kan holde fast i opsvinget, er vi nødt til at sikre, at de kan få de medarbejdere, de har brug for,« siger underdirektør i DI, Steen Nielsen.

»Derfor bør vi blandt andet åbne mere op for udenlandske medarbejdere fra lande uden for EU ved at sænke beløbsgrænsen, som regeringen har foreslået,« siger Steen Nielsen.