Investorer overgiver sig til rentestigninger: »Når man er på doping i 15 år, så glemmer man sgu, at man er på doping«

Et par døgn i den amerikanske aktierutsjebane viser med al tydelighed, hvad et nyt renteregime kommer til at betyde for verdens aktiemarkeder. Det siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Torsdag kom det største amerikanske aktiefald på et enkelt døgn i næsten to år. Nasdaq faldt voldsomme fem procent, Dow Jones med 3,1 procent og S&P 500 med 3,6 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael M. Santiago/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorer på det amerikanske aktiemarked har formentlig haft brug for en køresygepille i løbet af de seneste døgn.

Onsdag lukkede markederne med store plus, hvor teknologitunge Nasdaq trumfede med 3,2 procent, Dow Jones steg 2,1 procent og S&P 500 med 3 procent.

Torsdag kom så det største fald på et enkelt døgn i næsten to år. Nasdaq faldt voldsomme fem procent, Dow Jones med 3,1 procent og S&P 500 med 3,6 procent.

Eksempelvis faldt Tesla med 8,3 procent, Amazon med 7,6 procent, Apple med 5,6 procent, mens den normalt stabile Microsoft-aktie faldt med 4,3 procent.

Årsagen var rentemeldingen fra den amerikanske centralbank, Fed, der kom onsdag.

Når Jerome Powell taler

For at tøjle den buldrende inflation hævede Fed onsdag renten med et halv procentpoint. Samtidig lagde centralbankchef Jerome Powell afstand til en højere renteforøgelse på 0,75 procentpoint i fremtiden. Og til de recessionsangste investorer sagde han, at han »tror, vi har en god chance for en blød landing«. Det resulterede onsdag i en slags »lettelsens optur«, som chefanalytikeren hos Principal Global Investors, Seema Shah, siger til The Wall Street Journal.

Men torsdag vendte markedet alligevel på en tallerken.

Aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, har en klar analyse af den amerikanske rutsjebanetur.

»Det er ikke første gang, vi ser, at der kommer en positiv reaktion lige efter, at Powell har været ude og sige noget. Men når investorerne sunder sig lidt, så slår det dem, at der ligger noget og venter forude, som ikke er superlækkert i en aktiesammenhæng,« siger han.

15 år på doping

Ifølge Jacob Pedersen er kimen lagt til et wakeupcall efter 15 år, hvor centralbankerne har været aktieinvestorernes bedste ven.

»På aktiemarkederne – og på de finansielle markeder generelt – har vi været på doping i de sidste 15 år. Når man er på doping i 15 år, så glemmer man sgu, at man er på doping.«

Med doping henviser analytikeren til en årrække med ekstremt lave renter og store pengeudpumpninger fra centralbankerne, der skabte billig kapital.

»Vi er på vej ind i et helt ny regime,« siger Jacob Pedersen.

Han forventer, at det vil være i USA, den største nedgang vil være at finde over den næste periode.

»Rentefrygten og frygten for pengepolitiske opstramninger rammer de dyreste dele af aktiemarkedet hårdest. Og det er i USA,« siger han.

Men frygten kommer til at sætte sig i Europa. I skrivende stund er de europæiske indeks røde med fald på omkring en procent.

Det danske C25-indeks er i skrivende stund faldet omkring 2,5 procent.

»Det er jo en rygmarvsreaktion på rentefrygt, og det er meget som forventet,« siger Jacob Pedersen.

»ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) kommer også til at hæve renten snart, men ikke på et niveau, der truer med at slå den europæiske økonomi i stykker. Det er snarere, hvis Putin lukker for gassen og den slags.«

Men »isoleret set« er rentestigningerne også »skidt for danske aktier«, siger Jacob Pedersen.

For nylig har Sydbank sænket sine vurderinger for afkastbarometret til rødt for de amerikanske og de globale aktier.

Det danske marked rykker sig dog ikke i barometret i modsætning til de europæiske, der er rykket ned i gul.

»Jeg ser ikke henover det næste år, at danske aktier som sådan er et dårligt sted at være. Jeg tror ikke på noget superhøjt afkast, men det gør jeg ikke nogen steder. Jeg tror, at det danske marked kommer til at levere bedre end verdensmarkedet over det næste år.«