Investorer forkæles med kæmpebeløb

Næsten 100 mia. kr. får investorerne tilbage fra selskaberne i C20-indekset. Det er et udtryk for, at de effektive danske virksomheder tjener masser af penge, men de kan ikke finde noget at investere i.

Næsten 100 mia. kr. har selskaberne i C20-indekset i år sendt tilbage til investorerne gennem udbytter og aktietilbagekøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig har investorerne fået så meget tilbage fra de store danske virksomheder.

Næsten 100 mia. kr. har selskaberne i C20-indekset i år sendt tilbage til investorerne gennem udbytter og aktietilbagekøb. Investorerne ser helst, at virksomhederne investerer pengene i vækst og afkast, men hvis mulighederne ikke er der, skal pengene ud af virksomhederne.

De store selskaber har betalt 95,5 mia. kr. tilbage gennem udbytter og aktietilbagekøb. Beløbet svarer til 81 pct. af de penge, som selskaberne i C20-indekset har tjent i 2014. Året før blev der sendt 71 pct. af overskuddet tilbage.

»Investorerne elsker aktietilbagekøb, men de elsker dem kun, hvis selskaberne ikke selv har noget fornuftigt at investere deres penge i,« siger Carsten J. Leth, chef for danske aktier i Nordea Investment Management (NIM), der forvalter milliarder for blandt andet danske pensionskasser.

Danske Bank topper listen over de største udbyttebetalere i forhold til indtjeningen. Banken har sendt 274 pct. af overskuddet tilbage til aktionærerne, men det skyldes først og fremmest et fald i indtjeningen, fordi banken i fjor var tvunget til nedskrivninger, der fik indtjeningen til at falde.

Udover Danske Bank er der otte selskaber, som betaler mere ud i udbytter og aktietilbagekøb, end de tjente i fjor.

De enorme udbytter går igen andre steder i verden, hvor virksomhederne har betalt meget store summer tilbage. I USA er det på det seneste blevet problematiseret, at virksomhederne ikke kan finde attraktive investeringer og skabe nye arbejdspladser, men i stedet betaler pengene ud.

I Topdanmark, der var den første danske virksomhed, som i 1990erne begyndte at købe aktier tilbage, siger finansdirektør Lars Thykier, at pengene bliver sendt tilbage, så længe der ikke er investeringer, som kan give et tilfredsstillende afkast.

»Når virksomhederne ikke investerer i nye fabrikker eller andet, er det, fordi der ikke kan tjenes penge på det. Vi undlader ikke at lave gunstige investeringer, fordi vi skal sende pengene tilbage. Hvis vi kunne finde en virksomhed at købe til en fornuftig pris, så ville vi gøre det og indstille tilbagekøbet i en periode og endog spørge investorerne om flere penge, hvis det var nødvendigt,« siger Lars Thykier.

Forsikringskoncernen har i år købt aktier tilbage for næsten to mia. kr. Siden selskabet begyndte på aktietilbagekøbene i 1998 er 74,5 pct. af aktiekapitalen købt tilbage.

I faktiske tal er Novo Nordisk det selskab, som betaler mest tilbage til aktionærerne. Over 30 mia. kr. førte medicinalkoncernen tilbage til ejerne gennem udbytter og aktietilbagekøb. A.P. Møller - Mærsk ligger dog nummer et, hvis det særlige ekstraordinære udbytte på 35,8 mia. kr. fra salget af aktierne i Danske Bank bliver regnet med.