Finansdirektør: »Jeg kan ikke se nogle fordele ved udbytter«

Det er svært at se fordele ved udbyttebetalinger fremfor tilbagekøb, mener manden der indførte aktietilbagekøbene i Danmark.

»Jeg kan ikke se nogle fordele ved udbytter. Hvis nogle investorer ønsker en fast betalingsstrøm, kan de sælge ud af deres aktier med faste mellemrum,« siger Lars Thykier, finansdirektør i Topdanmark. PR-foto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at se nogle fordele ved udbytter fremfor at købe aktier tilbage, mener Lars Thykier, finansdirektør i Topdanmark og manden der var med til at indføre tilbagekøbene i Danmark i midten af 1990erne. Investorerne er delte.

»Jeg kan ikke se nogle fordele ved udbytter. Hvis nogle investorer ønsker en fast betalingsstrøm, kan de sælge ud af deres aktier med faste mellemrum,« siger Lars Thykier.

Han siger, at der især er skattemæssige fordele ved aktietilbagekøbene fremfor at betale udbytter. Det giver nemlig investorerne mulighed for selv at beslutte, hvornår skatten skal betales.

»Det er en stor fordel, når man skal styre sin skattebetaling, at man selv kan vælge, hvornår man udløser en skattepligtig indkomst,« siger Lars Thylkier.

For en virksomhed som Topdanmark gør aktietilbagekøbene det nemmere at styre, hvor meget der skal tilbage til aktionærerne, forklarer finansdirektøren.

»Vi kan hele tiden træde på bremsen eller på speederen, når vi deler penge ud. Har vi et ugunstigt finansmarked, køber vi mindre tilbage. Hvis vi har godt år, køber vi mere. Havde vi lovet et fast udbytte, var vi tvunget til at have en reserve, der gjorde, at vi kunne give udbyttet, selv om der var et dårligt finansmarked,« siger Lars Thykier.

Carsten J. Leth, chef for danske aktier i Nordea Investment Management (NIM), der forvalter milliarder for blandt andet danske pensionskasser, foretrækker aktietilbage­købene, men understreger, at der kan være nuancer mellem de enkelte selskaber.

»Rent teknisk vil vi helst have aktietilbagekøb, for så kan vi bedre styre, hvor meget vi har investeret i de enkelte selskaber, fremfor at der bliver udbetalt ekstraordinært store dividender. For så skal vi til at overveje, om vi skal geninvestere i det enkelte selskab,« siger Carsten J. Leth.

Danmarks største investor, ATP, ser helst, at pengene kommer tilbage til aktionærerne gennem en blanding af de to former.

»Vi kan bedst kan lide, at dividenden i et selskab er en relativt stabil størrelse som en procentsats af f.eks. cashflow eller indtjening, så man ved, hvad man har, og at den overskydende likviditet udbetales via aktietilbagekøb,« siger Claus Wiinblad, aktiechef og underdirektør i ATP.

Af de 95 mia. kr., som C20-selskaberne sendte tilbage til investorerne i 2014, kom 60 pct. fra udbytter.