Interne mails afslører: Nordea hjalp kunder med skatteunddragelse

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Nordea kom i søgelyset i sagen, der er blevet kendt som Panama-papirerne, efter at der i 2015 blev lækket millioner af dokumenter om bankkunder verden over fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen,

Og velkommen til ugens første nyhedsdag, som byder på en del udlandshistorier. Vi skal en tur til Kina, hvor den økonomiske vækst nu er på det laveste niveau siden 1990. Vi skal også runde de største danske virksomheder, som sidste år scorede milliarder på deres satsning i Asien.

Men vi begynder i Mellemamerika - nærmere bestemt Panama, hvor Nordea ifølge en førende bankekspert har spillet en langt mere aktiv rolle i at hjælpe kunder med at skjule formuer i skattely, end banken hidtil har givet udtryk for.

 

1
Interne mails: Nordea hjalp kunder med skatteunddragelse

Det skriver Finans, som er kommet i besiddelse af interne mails, som ifølge en ekspert viser, at Nordea har hjulpet med skatteunddragelse. Noget bankens topchef, Casper von Koskull, indtil nu har afvist.

Nordea kom i søgelyset i sagen, der er blevet kendt som Panama-papirerne, efter at der i 2015 blev lækket millioner af dokumenter om bankkunder verden over fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca.

»Det er mails og dokumenter, som beviser, at banken har skrevet direkte til Mossack Fonseca for at få oprettet selskaber, hvor kunderne kan skjule deres formuer. Jeg kan ikke tolke det anderledes, end at banken har hjulpet kunder med skatteunddragelse,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Finans er eksempelvis i besiddelse af en mail, hvor en medarbejder aktivt hjælper en kunde med at oprette et selskab i Mossack Fonseca, hvor Nordeas pensionsselskab, Nordea Life & Pensions, skal stå som ejer, men hvor kunden får fuldmagt til at håndtere selskabet.

Nordea skriver i en mail til Finans, at banken er ved at lukke afdelingen i Luxembourg, og at holdningen til skatteoptimering har ændret sig.

»Vi er et helt andet sted som bank i dag og medvirker ikke til bankforretning, som alene har skatteoptimering som hensigt,« lyder det.

 

2
Kinas økonomiske vækst falder til historisk lavt niveau

Vi rykker videre til Kina, hvor den økonomiske vækst i 2018 faldt til 6,6 procent. Selv om det måske virker af meget, så er det den laveste årlige vækst i landet siden 1990.

Det er særligt det sidste kvartal af 2018, der har sænket farten på den kinesiske vækstmotor. Det viser officielle tal fra de kinesiske myndigheder. Fra oktober til december sidste år voksede økonomien således med 6,4 procent.

En del af forklaringen er ifølge økonomer stadig større gældsproblemer samt den fortsatte handelskrig med USA.

Den told, som præsident Donald Trump indtil nu har pålagt kinesiske varer, ser ud til at have en negativ effekt på landets eksport. Samtidig har væksten i investeringer, detailhandel og en række andre områder sænket farten, viser opgørelsen.

Forventningen blandt en række analytikere og iagttagere er ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Kinas regering vil vedtage en række vækstfremmende initiativer i de kommende uger.

 

3
Danske giganter scorer milliarder på sats i Asien

Vi bliver i Asien, for mens Kinas økonomiske vækst har sænket farten, er der fuld fart på de dansk de største danske virksomheder, som har scoret milliarder på deres satsning i Asien.

Således har otte danske storkoncerner har lagt over 20 mia. kr. til omsætningen i kraft af deres satsning i Kina og andre asiatiske lande, viser en opgørelse, Børsen har gennemført.

Samlet noterede de otte koncerner, bl.a. Novo Nordisk, DSV, ISS, Arla og Grundfos, i 2017 en omsætning på knap 79 mia. kr. i Asien mod 58 mia. kr. i 2012. De otte storkoncerner har samlet set løftet den asiatiske omsætning 35 pct. siden 2012, mere end tre gange så meget som i Europa.

Philipp Schröder, professor på Institut for økonomi på Aarhus Universitet, noterer, at virksomhedernes udvikling samlet set svarer til en årlig vækst på 6,2 pct. i Asien, hvilket ligger tæt på regionens vækst.

»Det fortæller os, at virksomhederne i de markeder vokser i samme takt, som økonomierne vokser. Så det er inden for skiven, men ikke prangende. Dem, man skal lægge mærke til, er dem, der overperformer. Især Carlsberg og Danfoss står skarpt, de har outperformet deres marked meget tydeligt,« siger Philipp Schröder.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

4
Forsikringsselskaber opdager langt mere svindel

Vi runder af hos de danske forsikringsselskaber, som fanger danskerne i langt mere forsikringssvindel. På blot ét år er antallet af svindelsager steget med 21 procent. Det skriver Berlingske i dag.

Hos Tryg har man ansat tidligere politiefterforskere til at afsløre, når der bliver skrevet lidt ekstra på anmeldelsen efter et indbrud, eller når folk bevidst lemlæster sig selv.

I landets største forsikringsselskab, Tryg, blev der i 2018 afdækket svindel for 120 mio. kroner, viser nye tal. Det er en stigning på 70 procent i forhold til 2015, hvor selskabet afdækkede svindel for omkring 70 mio. kroner. I alt fandt Tryg sidste år svindel i ca. 700 sager ud af knap 1.700 efterforskede sager.

»Vi finder mere svindel i kraft af, at vi fokuserer mere på det og afsætter flere ressourcer til det. Det er ikke, fordi vi kan se, at dele af befolkningen svindler mere, end de har gjort førhen,« siger Tanja Frederiksen, kommunikationschef hos Tryg.

Berlingske anbefaler:

Dansk erhvervsliv bekymrer sig over Kinas økonomiske nedtur

Kina og Vesten skal spille efter samme regler

Jim Hagemann Snabe: Alt for mange mennesker føler sig hægtet af udviklingen

 

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Andreas Østerheden, der er seniorstrateg i Nordea, har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

  • Investorerne vil i dag stå op til, hvad der ser ud til at blive en travl uge på både politiske begivenheder, økonomiske data og regnskaber. Og det første område af interesse er de friske kinesiske data for detailsalg, industriproduktion, investeringsaktivitet og ikke mindst vækst i BNP fra de tidlige morgentimer. Disse bekræftede i morges et billede af en kinesisk økonomi, der fortsat taber fart. Senest i et tempo, som mange investorer nok tager sig lidt til hovedet over. Men med stort fokus fra centralregeringen forventer vi fortsat, at de formår at stabilisere væksten i løbet af første halvår.
  • Dernæst vil fokus vendes mod Brexit og med britiske premierminister Theresa May, der vil præsentere den nye fremadrettede plan for Brexit for parlamentet, og denne ventes at komme til afstemning på mandag om en uge. Sidste uges begivenheder viser, at der forsat er stor usikkerhed omkring udfaldet af Brexit.
  • Af interessante nøgletal i dagens løb skal vi se mod de tyske producentpriser senere på dagen, mens det også vil være interessant at vende opmærksomheden mod Davos, hvor det årlige økonomiske forum skydes i gang i morgen. I dag vil IMF afholde pressekonference og udgive en opdatering af deres økonomiske outlook. Der vil ikke ske det store på de amerikanske markeder i dag, som holder lukket pga. Martin Luther King Jr. Dag.

 

Markederne lige nu:

De asiatiske aktieinvestorer holder tungen lige i munden mandag, efter at nye data har bekræftet den kinesiske økonomiske opbremsning i slutningen af sidste år.

Nikkei 225 +0,3
Topix +0,7
Hongkongs Hang Seng +0,5
China Shanghai Composite +0,6
China CSI 300 +0,6
Taiwan Taiex +0,5
Sydkoreas Kospi +0,1
Indiens BSE Sensex +0,8
Singapores STI +0,6
Sydney ASX 200 +0,2