Inflation over 22 procent – mørkt efterår venter i Storbritannien

Hvis energipriserne fortsætter deres himmelflugt, kan britisk inflation ramme 22,4 procent i januar og udløse en dyb recession.

I juli steg de britiske forbrugerpriser 10,1 procent, hvilket var det største prishop siden 1982. Får Goldman Sachs ret i sin forudsigelse, vil inflationen i Storbritannien med 22 procent ramme det højeste niveau siden 1970erne, hvor den toppede på cirka 25 procent i kølvandet på det første oliechok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historisk høj inflation og en recession lige om hjørnet.

Sådan lyder Goldman Sachs' nyeste prognose for den britiske økonomi, som i øjeblikket er en af de hårdest pressede i Europa. Den amerikanske storbank lægger ikke fingre imellem i sin analyse og advarer om, at de tordnende høje energipriser kan presse inflationen i Storbritannien op på 22,4 procent i begyndelsen af 2023 med en dyb recession til følge.

»Bekymringerne om presset på leveomkostningerne i Storbritannien er intensiveret på grund af den forværrede energikrise,« skriver banken i sin rapport.

»Derfor nedjusterer vi vores vækstudsigter kraftigt, og vi forventer nu, at Storbritannien falder ned i en recession i begyndelsen af fjerde kvartal.«

I juli steg de britiske forbrugerpriser 10,1 procent, hvilket var det største prishop siden 1982. Får Goldman Sachs ret i sin forudsigelse, vil inflationen i Storbritannien med 22 procent ramme det højeste niveau siden 1970erne, hvor den toppede på cirka 25 procent i kølvandet på det første oliechok. Også denne gang er det energichokket, der ligger bag de dystre forudsigelser for prisudviklingen, efter at både prisen på naturgas og elektricitet er steget eksplosivt de seneste måneder.

Goldman Sachs er ikke alene om at præsentere voldsomme prognoser for britisk inflation. I sidste uge advarede konkurrenten Citi om, at britiske forbrugerpriser i januar kan ramme 18,6 procent og først falde til under to procent omkring april 2024.

De 22,4 procent er dog ikke Goldman Sachs basisscenario, men er analysen af, hvad der sker, hvis »gaspriserne forbliver høje i længere tid«.

Bankens hovedscenarie er, at inflationen topper på 14,8 procent i januar, hvilket analytikerne også vurderer vil skabe en recession.