Ikke-vestlige indvandrere hårdest ramt af krisen

Finanskrisen har siden 2008 skubbet flest ikke-vestlige indvandrere ud af arbejdsmarkedet, mens indvandrere fra vestlige lande har holdt bedre fast i jobbet end danskere.

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrisen gik hårdt ud over indvandrere fra ikke-vestlige lande, som siden finanskrisen oplevede det største fald i beskæftigelsen frem til november 2013, hvor Danmarks Statistik har opgjort de seneste tal.

Deres såkaldte beskæftigelsesfrekvens er i perioden faldet fra 54,6 pct. i slutningen af november 2008 til 47,7 pct. i slutningen af november 2013, hvilket udgør et fald på 6,9 procentpoint.

Personer med dansk oprindelse havde i de senste tal en beskæftigelsesprocent på 73,8 pct. efter et fald på 4,1 procentpoint fra 2008. Men bedst til at holde fast i arbejdsmarkedet var indvandrere fra vestlige lande, som kun oplevede et fald i beskæftigelsesprocenten på 3,4 procentpoint i peridoen. Deres beskæftigelsesprocent er dog lavere end de etniske danskeres og faldt fra 63,3 pct. til 60 pct. i perioden.

Faldet i beskæftigelsesfrekvens har været størst for indvandrere fra Afghanistan og Somalia, der har set beskæftigelsesprocenterne falde fra henholdsvis 53,5 pct. til 40,7 pct. og 38,5 pct. til 26,0 pct.