Hovsa: Jobtal dykker for første gang siden 2013

For første gang i fire år var der i juli et dyk i beskæftigelsen. Det skal vi dog ikke ærgre os gule og blå over. Opsvinget er ikke i fare, fremhæver flere cheføkonomer.

Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fire år lang jobfest er lige blevet slået lidt i stykker. I juli faldt beskæftigelsen med 1.200 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er første gang siden 2013, at beskæftigelsen dykker.

Faldet skyldes i høj grad færre ansatte i det offentlige, men flere steder i det private er der ligeledes små fald i beskæftigelsen.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Signe Roed-Frederiksen bemærker, at det mest overraskende er, at antal job i industrien faldt med 260 personer.

De fleste økonomer understreger dog, at der kun en tale om nedgang i en enkelt måned. Og der er ingen grund til panik.

»Det er gået stærkt på arbejdsmarkedet de seneste år og det er derfor ikke så underligt at beskæftigelsesfremgangen kommer lidt ned i tempo nu.  Set over de seneste tre måneder er det fortsat tale om en stigning i beskæftigelsen på 6.400 personer hvilket er en pæn fremgang,«  lyder det fra Signe Roed-Frederiksen.

Hun fremhæver, at meget tyder på, at arbejdsmarkedet er gået ned i tempo, fordi man virksomheder har sværere ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

»Særligt i byggeriet er det nu hver tredje virksomhed der angiver, at de har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Men det er også blevet sværere i industrien og i servicesektoren. Der er dog  ikke tegn på en egentlig overophedning af arbejdsmarkedet her og nu,« siger Signe Roed-Frederiksen.

Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen mener heller ikke, at faldet i beskæftigelsen bør give anledning til bekymring omkring opsvinget.

»Min klare forventning er, at fremgangen i beskæftigelsen vil fortsætte i år og næste år. Dels er der økonomisk fremgang i Danmark og vores omverden, herunder i EU og i USA. Og dels medfører diverse reformer, at arbejdsudbuddet stiger,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Cheføkonomi I Nykredit Tore Stramer fremhæver, at vi ikke skal ærgre os gul og blå over, at beskæftigelsesfremgangen bremser lidt op.

»En fortsat kraftig stigning i beskæftigelsen vil således øge risikoen for flaskehals- og mismatchproblemer i dansk økonomi. Her er der allerede en del advarselslamper, der så småt blinker, siger Tore Stramer.

Ser vi fremad forventer vi fortsat en fremgang i beskæftigelsen over de kommende år. Men fremgangen bliver mere beskeden end vi har været vant til,« siger Tore Stramer.