Hoteller og restauranter uden gæster: Det her kommer hurtigt til at gøre rigtigt ondt

Der kan meget snart blive brug for tiltag for at hjælpe de dele af erhvervslivet, som bliver hårdest ramt af coronavirus, fremhæver Dansk Erhverv. Det handler om at få mindsket virksomhedernes omkostninger.

 
Coronavirussen har fået aktiemarkedet til at styrtdykke. Få overblikket her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix, Esben Busck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et slag forsvinder en stor del af gæsterne, og vores medlemmer vil næsten uundgåeligt komme til at afskedige folk, hvis det fortsætter. Sådan lyder det fra Horesta, der er brancheforening for hoteller og restauranter herhjemme.

Kommentaren kommer, efter at Sundhedsstyrelsen har opfordret til, at alle arrangementer med over 1.000 deltagere skal aflyses eller flyttes.

Det vil i første omgang komme til at ramme et utal af kongrescentre og hoteller. Herefter vil det brede sig som ringe i vandet, for når hoteller og kongrescentre ikke har nogen gæster, skal de heller ikke have nogen leverancer, og der er heller ingen gæster, som skal transporteres til og fra arrangementer.

Horesta har 1.900 hoteller, kongrescentre og restauranter som medlemmer, og langt størstedelen af dem bliver ramt, fremhæver adm. direktør i Horesta Katia K. Østergaard.

Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta

»Adskillige store danske virksomheder har lavet en politik om ikke at holde arrangementer med flere end 25 personer. Der er langt op til 1.000. Og jo mere man ser af den slags, desto hårdere bliver hele samfundsøkonomien ramt.«


»Vores medlemmer bliver ramt hårdt. Det gør de, fordi der ligger rigtig mange arrangementer med over 1.000 deltagere. Herudover står vi allerede i en situation, hvor langt mindre arrangementer er blevet aflyst – selv uden anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, der indtil nu har meddelt, at arrangementer kan afholdes som planlagt,« siger Katia K. Østergaard, der understreger, at Horesta følger myndighedernes anbefalinger.

»Men alligevel ser vi middage helt ned til seks personer blive aflyst på grund af coronavirus. Adskillige store danske virksomheder har lavet en politik om ikke at holde arrangementer med flere end 25 personer. Der er langt op til 1.000. Og jo mere man ser af den slags, desto hårdere bliver hele samfundsøkonomien ramt. Vi opfordrer derfor til, at man ikke griber til alt for meget selvregulering,« siger Katia K. Østergaard.

Hun fremhæver, at hoteller og restauranter generelt er en branche, der er i vækst, og hotelkapaciteten i København vokser med 50 procent frem mod 2021.

»Det er en stor kapacitetsudvidelse, og når det her samtidig indtræffer, gør det rigtig ondt. Vi er en branche, der generelt står og mangler arbejdskraft, men når det her sker, kan det modsatte hurtigt blive tilfældet,« siger Katia K. Østergaard.

Det går stærkt

Opfordringen til at aflyse alle arrangementer med over 1.000 deltagere kommer også til at betyde, at en række sportsbegivenheder bliver afviklet uden tilskuere. Det gælder blandt andet for alle superligakampe i resten af marts. De manglende tilskuere vil også ramme en lang række servicevirksomheder.

Dansk Erhverv bliver i øjeblikket kimet ned af virksomheder, som gerne vil vide, hvad de skal gøre. Adm. direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen påpeger, at coronavirus allerede har haft økonomiske konsekvenser verden over, og at vi her i Danmark endnu ikke har set det fulde omfang af virussens påvirkning.

»Der er desværre ingen tvivl om, at især turisme- og transporterhvervene rammes. Andre virksomheder oplever pres på leverandørkæderne, og alle virksomheder bruger mange ressourcer på at begrænse spredningen af sygdommen,« siger Brian Mikkelsen.

Han mener derfor, at det kun er et spørgsmål om tid, før regeringen skal i gang med at give en håndsrækning til de hårdest ramte dele af erhvervslivet. Hvordan, der mere præcist skal sættes ind, afhænger af, hvordan sygdommen udvikler sig. Men der er flere muligheder.

»Vi ser en udvikling, der går stærkere, end nogen nok havde forestillet sig. Alene fra i går til i dag har billedet forandret sig. Overordnet bør der være fokus på tiltag, som mindsker de berørte virksomheders omkostninger og sikrer deres likviditet. Vigtigt er det også, at tiltagene bliver iværksat hurtigt, når behovet opstår, og det kan jo være meget snart,« siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

»Regeringen har allerede peget på muligheden for at udskyde virksomhedernes moms- og skattebetalinger. En anden mulighed er, at staten giver garanti for banklån, der målrettet dækker virksomhedernes tab. Dertil kommer, at det også kan blive nødvendigt at finde midlertidige løsninger på beskæftigelsesområdet, hvis det på et tidspunkt skulle blive nødvendigt at sende ansatte hjem som følge af markant fald i aktivitetsniveauet,« siger Brian Mikkelsen.