Hoteller i opråb til regeringen: I 30 år har vi aldrig »sagt nej til så mange gæster«

Regeringen har en alt for reaktionær tankegang, når det gælder udenlandsk arbejdskraft. I stedet for at lukke landet ned, burde den åbne det op. Sådan lyder det fra administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, op til Folketingets åbning tirsdag.

Tre direktører sender et klart budskab til regeringen på Folketingets åbningsdag. Der skal flere reformer på bordet, end regeringen har lagt op til. Fra venstre er det administrerende direktør Søren Faerber fra Scandic Hotels,  administrerende direktør Carsten Hellmann fra  ALK-Belló og Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi du have et nyt job, så er det vist bare med at komme i gang med ansøgningerne. Hos ALK-Abelló i Hørsholm nord for København har de lige nu 35 åbne stillinger. Hos Scandic Hotels lyder manglen på 116 medarbejdere over hele landet. De to virksomheder kommer nok ikke til at konkurrere om de samme nye medarbejdere, for ALK-Abelló mangler primært højt uddannede specialister, mens Scandic mangler ufaglært arbejdskraft. I høj grad rengøringsfolk.

Selvom der stadig er lidt over 100.000 ledige i Danmark, er regeringen derfor nødt til at sætte fuld tryk på for at få flere udlændinge til landet. Reglerne skal lempes, og det samme gælder bøvl og administration. Sådan lyder budskabet fra de to virksomheder, inden statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag åbner Folketinget.

Det er normalt en meget festlig begivenhed, men ALK-Abelló og Scandic har nogle meget alvorlige budskaber, og sammen med Dansk Erhverv affyrer de en bredside mod regeringen.

»Vi står i en situation, hvor vi er den branche, som har været allerhårdest ramt i coronakrisen. Virksomhederne har en kæmpegæld og har ikke haft nogen gæster. Nu kommer gæsterne ind i stort tal, men fordi vi mangler arbejdskraft, er vi nødt til at sige nej tak. Jeg har været med i 30 år, og jeg har aldrig været ude for, at vi har sagt nej til så mange gæster. Vi har ikke medarbejdere nok til at møde efterspørgslen. Snart får vi også flere af de udenlandske gæster tilbage, og så bliver situationen endnu mere presset,« siger administrerende direktør for Scandic Hotels i Danmark, Søren Faerber.

Han understreger, at det er over hele landet, at hoteller står og mangler folk.

»Vi mangler i høj grad personer til at gøre rent. Halvdelen af de medarbejdere, vi mangler, er stuepiger eller opvaskere. Vi har ikke stirret os blinde på, at det skal være udenlandsk arbejdskraft, men når vi får sendt nogle ledige danskere, bliver de kun nogle dage og siger derefter, at det ikke var noget for dem,« siger Søren Faerber.

Hoteller var hårdt ramt af nedlukningen, men nu er de i stedet ramt af mangel på arbejdskraft. Der er i høj grad mangel på stuepiger og opvaskere. Det er nogle job, som det er meget svært at få danskere til at tage. Det fremhæver administrerende direktør for Scandic Hotels i Danmark, Søren Faerber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

ALK-Abelló  er en danskbaseret international virksomhed, der forsker i allergier og producerer vacciner hertil. Her er man i høj grad en frustration over, at reglerne for at få højtuddannet arbejdskraft til landet er alt for tunge og langsomme.

»Vi har en fast track-ordning, men regeringen kan alligevel ikke finde ud af at sikre hurtig adgang for den højtuddannede arbejdskraft. Det tager 45 dage at få godkendt medarbejdere, men det handler ikke kun om den enkelte medarbejder. Det handler også om, at de gerne vil have hele deres familie med. Hvis vi ikke hurtigt nok kan få den udenlandske arbejdskraft til landet, er vi nødt til at flytte noget mere af vores udviklingsafdeling ned til Frankrig eller vores finansafdeling til Krakow i Polen,« siger administrerende direktør for ALK-Abelló, Carsten Hellmann.

Han fremhæver, at ALK-Abelló er en del af lifesciencebranchen. Det er en branche, der står til at kunne fordoble eksporten fra de nuværende 150 milliarder kroner om året til 300 milliarder kroner frem mod 2030. Men det kræver naturligt nok, at der er medarbejdere nok.

Et rent nul

Vender vi blikket mod regeringen, så er spørgsmålet, om mangel på arbejdskraft er kommet højt nok op på dagsordenen. Regeringen har udsendt et reformprogram, der hedder »Danmark kan mere I«. Det indeholder blandt andet en nedsættelse af dagpengene til de nyuddannede. Den såkaldte dimittendsats. Samtidig er der lagt op til en forøgelse af dagpengene i de første tre måneders ledighed for dem, som er i arbejde.

Reformpakken er fra arbejdsgiverside over en bred kam blevet kritiseret for slet ikke at være omfattende nok og for slet ikke at gribe fat i problemerne. På bundlinjen står, at regeringens reformpakke står til at øge arbejdsudbuddet med omkring 10.000 personer.

Men samtidig trækker den såkaldte Arne-pension 10.000 danskere ud af arbejdsmarkedet, så hvis der tages højde for den sædvanlige usikkerhed i beregningerne, står der et rundt nul på bundlinjen for regeringen, når det gælder om at skaffe mere arbejdskraft.

ALK-Abelló og Scandic er medlemmer af Dansk Erhverv, og den organisation har i lighed med andre arbejdsgiverorganisationer afleveret en solid bunke forslag til regeringen til reformer. Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, påpeger, at manglen på arbejdskraft ikke bare et et forbigående fænomen. I løbet af de kommende to årtier vil der komme stadig flere ældre i forhold til unge, og det giver øget kamp om arbejdskraften. Og derfor er der brug for flere reformer.

Vi bliver flere ældre i forhold til antallet af unge. Derfor er den nuværende mangel på arbejdskraft ikke bare et forbigående fænomen. Sådan lyder det fra Dansk Erhverv. Organisationen har beregnet, at I dag er der cirka 11 personer i arbejdsstyrken pr. dansker over 79 år. I 2040 vil der kun være 6. Derfor er der brug for nogle mere slagkraftige reformer end regeringen, lægger op til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Dansk Erhverv foreslår blandt andet, at selskabsskatten bliver sat ned til 19 procent, og at aktieskatten også reduceres. Men direkte adspurgt understreger Brian Mikkelsen, at det vigtigste her og nu er nemmere og øget adgang til udenlandsk arbejdskraft.

Helt konkret mener Dansk Erhverv, at grænsen i den såkaldte beløbsordning skal sættes ned til en løn på 360.000 kroner om året og gerne lavere. Herudover skal det gå langt hurtigere med at få godkendt den udenlandske arbejdskraft, og samtidig skal kravet om, at udlændinge skal have en dansk bankkonto, fjernes.

Bliver et fattigt land

Carsten Hellmann fremhæver, at der er hård kamp om de udenlandske specialister, og derfor haster det med at få lavet nye regler.

Brian Mikkelsen sender et klart budskab til regeringen, når det gælder den udenlandske arbejdskraft.

»Problemet er, at regeringen blander beskæftigelsespolitik og udlændingepolitik sammen. Den tør ikke sige, at den udenlandske arbejdskraft betyder rigtig meget for Danmark, for så er den nervøs for at blive anklaget for en svag udlændingepolitik. Det er ærgerligt, at man har en alt for reaktionær tankegang. Man skal ikke lukke Danmark ned, man skal tværtimod lukke landet op,« siger Brian Mikkelsen.

Regeringen blander beskæftigelsespolitikken og udlændingepolitikken sammen. Det mener administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen. Han mener, at regeringen ikke tør, at sige, hvor meget den udenlandske arbejdskraft betyder for Danmark, fordi den er bange for på den måde at blive anklaget for en svag udlændinge politik.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Det er en ren vindersag med den udenlandske arbejdskraft. Beskæftigelsen vokser, og der bliver flere til at betale skat i Danmark. Samtidig kan virksomhederne udvikle sig, fordi de har nok medarbejdere. Hvis virksomhederne fremover ikke kan ansætte de nødvendige medarbejdere, vil vi blive et meget fattigt land,« siger Brian Mikkelsen.

Han afviser helt, at virksomhederne bare kan nøjes med at ansatte nogle af de mange danskere, der fortsat er uden et arbejde.

»Vi har en brændende platform med 53.000 ledige stillinger. Det kan vi ikke løse med ledige danskere. Vi har brug for mere af den udenlandske arbejdskraft,« siger Brian Mikkelsen.

Da regeringen præsenterede sit nye udspil til reformer, understregede finansminister Nicolai Wammen (S), at det ikke handler om at skaffe mere arbejdskraft her og nu. Derfor har regeringen sat gang i trepartsforhandlinger. Det vil sige forhandlinger mellem Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, Dansk Arbejdsgiverforening, DA og regeringen. Sidstnævnte med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen.

Peter Hummelgaard siger i en skriftlig kommentar til Berlingske, at der er gang i »gode og konstruktive forhandlinger om en trepartsaftale, der på kort sigt skal være med til at gøre noget ved manglen på arbejdskraft.«

»Jeg synes ikke, vi er så langt fra hinanden, så jeg håber, at der snart er hvid røg,« skriver han og påpeger videre, at landet lige nu har den laveste ledighed i 12 år, men at regeringen har stort fokus på at få de sidste med på vognen.

»Vi har intet imod udenlandsk arbejdskraft, men mener, at der allerede i dag er gode muligheder for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft – gennem de eksisterende ordninger eller fra de over 14 millioner ledige i EU,« skriver han og slår desuden fast, at regeringen ingen planer har om at ændre på beløbsgrænsen, som foreslået af Dansk Erhverv.