Højere aktiebeskatning og lavere dimittendsats – Her er regeringens reformudspil

Regeringen præsenterede tirsdag deres reformudspil »Danmark kan mere I«. Det byder blandt andet på højere aktiebeskatning og lavere dimittendsats. Dan dig et overblik over udspillet her.

 
Statsminister Mette Frederiksen, pressemøde om reformudspillet: ”Danmark kan mere I”. Redigering: August Johan Bang. Kilde. Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen præsenterede på et pressemøde tirsdag deres reformudspil »Danmark kan mere I«. Regeringen kalder det selv et »markant udspil, som på en økonomisk ansvarlig og socialt retfærdig måde vil øge beskæftigelsen med mere end 10.000 personer frem mod 2030, og som gør Danmark rigere, grønnere og dygtigere.«

Udspillet har en række af punkter, og du kan danne dig et overblik her.

Nedskæring af dimittendsatsen

Materiale fremlagt ved pressemødet viser, at regeringen vil sænke dagpengesatsen for nyuddannede dimittender til 9500 kroner månedligt. Dermed vil dimmitendsatsen blive sat ned med over 4000 kroner fra de godt 13.000 kroner dimittenderne i dag kan modtage.

Hvis man er over 30 eller har børn, er man berettiget til godt 15.800 kroner, men den sats vil regeringen ikke pille ved. Deruover skal dimittendernes dagpengeperiode nedsættes fra to til et år.

Det er dog ikke det eneste dagpenge tiltag regeringen har i udspillet. Regeringen vil styrke dagpengeindsatsen for dem, »som kun kortvarigt er ledige, og som kan have været på arbejdsmarkedet ogbidraget til det kollektive system i lang tid;« fremgår det af udspillet.

Regeringen vil derfor øge den maksimale dagpengesats til 24.500 kroner om måneden de første tre måneder. Det betyder at ledige kan få op til 5000 kroner mere om måneden end i dag.

Hæver skatten på aktiegevinster

Regeringen vil også hæve skattesatsen for aktiegevinster over 56.500 kroner. I øjeblikke er satsen på 42 procent, men regeringen vil altså have den sats sat op til 45 procent. Aktiegevinster på under 56.500 kroner beskattes med 27 procent.

Regeringen lægger også op til, at folke-, senior- og førtidspensionister skal kunne modtage deres pension helt uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever har en arbejdsindkomst. Det betyder en afskaffelse af den modregning i pension, nogle pensionister får, hvis deres partner er i arbejde. Regeringens håb er at flere vil tage et job eller blive ved med at arbejde, selvom deres partner går på pension.

Derudover vil regeringen indføre en 37 timers arbejdspligt for borgere med et integrationsbehov. Det er et krav for at kunne modtage kontanthjælp.

»Målet er, at alle borgere med et integrationsbehov – nytilkomne såvel som personer, der har været længere tid i kontanthjælpssystemet – på sigt omfattes af kravet om en 37 timers arbejdspligt,« fremgår det af udspillet.

Regeringen vil også investere i uddannelse, forskning og grøn omstilling. Regeringen afsætter 2,5 milliarder kroner til det formål.

Derudover vil regeringen styrke erhvervslivets investeringeringer i forskning, uddannelse og grøn omstilling fremgår det af udspillet.

Hovedpunkterne i udspillet:

  • 4,5 milliarder kroner til investeringer i uddannelse, forskning, grøn omstilling og det danske arbejdsmarked.
  • Stramning af dimittendreglerne, så nyuddannede kommer hurtigere i job
  • Forhøjelse af den maksimale dagpengesats
  • 37 timer – ny arbejdslogik, der blandt andet skal få flere kvinder med indvandrerbaggrund i arbejde
  • Ingen modregning i pension på grund af partners arbejdsindkomst
  • Markant lavere elafgift frem mod 2030
  • Ekspertgruppe for fremtidens erhvervsstøtte