Her gør de det, som vi drømmer om - hverdag og fest er på vej tilbage

I USA ruller vaccinerne ud med stor fart, og man er kommet omkring dobbelt så langt som herhjemme. Nu åbnes dørene hurtigt op, og for de fleste amerikanere er dagligdagen hastigt på vej tilbage mod noget normalt, dog med folkeskolerne som væsentligste undtagelse. Det giver lys for enden af coronatunnelen – vaccinerne virker og vil snart åbne Danmark også.

Miami Beach i weekenden: Universiteternes spring break er i fuld gang. Hverken universiteter eller lokale myndigheder er videre begejstrede, men Florida er åben, og der er et enormt opsparet behov for at feste. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIA ALEJANDRA CARDONA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens statsminister Mette Frederiksen (S) herhjemme fortsat holder det meste af den private sektor i coronadybfryseren, ser det anderledes ud i USA. Her har over 61 millioner personer modtaget mindst et stik, hvilket dækker over 18 procent af befolkningen, mens ti procent er fuldt vaccinerede. USA uddeler nu over to millioner stik om dagen eller dobbelt så meget, som præsident Biden havde som mål ved indsættelse.

USA er altså kommet omkring dobbelt så langt som herhjemme allerede med vaccineringen. Resultatet ses tydeligt i faldende smittetal og dødsfald. Og nu kommer de store genåbninger så. Helt uden krav om coronapas eller negative test.

Tirsdag kom staten Maryland med sin genåbningsplan. Der er nu ikke længere restriktioner på restauranter – hverken inde eller ude, detailsektoren og fitnesscentre. Store arrangementer, koncerthuse og biografer kan vende tilbage til 50 procent af kapaciteten. Der er fortsat påbud om brug af mundbind, mens restauranter og barer kun må have siddende kunder og skal sikre social distance.

Åbningen af Maryland er symbolsk, for selvom staten har en republikansk guvernør, så er det en dybt demokratisk stat. Indtil videre har det ellers mest været republikanske stater, der har slået dørene op på vid gab.

Det gælder eksempelvis Texas, hvor guvernør Greg Abbott 2. marts udsendte en kort, men virkningsfuld meddelelse: »(a) der er ikke covid-19 relaterede begrænsninger på nogen virksomhed eller erhverv, og (b) individer er stærkt opfordret til at bære mundbind, når en afstand på seks fod ikke kan opretholdes til personer, der ikke er i samme husholdning, men ingen myndighed må lave påbud og krav om brug af mundbind«.

Og således var coronarestriktionerne fortid i Texas – også selvom staten har en af de laveste vaccinationsrater i USA.

Restriktionerne har allerede i store træk været væk i månedsvis i Florida. Floridas republikanske guvernør, Ron DeSantis, tog i slutningen af september et modigt – eller dumdristigt – skridt og slog dørene til Floridas offentlige rum op på vid gab.

»Der skal ikke være nogen begrænsninger fra staten Florida,« proklamerede DeSantis. Det var altså slut med restriktioner på Floridas barer, restauranter og hos alle andre mindre virksomheder og forretningsdrivende. Ingen krav om mundbind heller. Samtidig fik amter og kommuner forbud mod at udstede lokale restriktioner, hvis ikke de kan fremlægge sundhedsmæssige argumenter.

Forårsfeber i Florida

Lige nu er den årlige forårsferie for universitetsstuderende, spring break, i fuld gang i Florida. Fejringen mødes med hovedrysten af sundhedseksperter, og mange universiteter har forsøgt at holde de studerende væk fra Floridas strande. Lokale myndigheder har også forsøgt at gå så langt som overhovedet muligt for at bremse for megen festlighed. Spring break var i marts sidste år sammen med karnevalet i New Orleans store superspreder-begivenheder.

I mange af de tyndere befolkede og meget republikanske stater har restriktionerne været meget lempeligere end de, vi har haft i Europa, på trods af meget høje dødsrater. Her er det også gået hurtigt med at fjerne, hvad der måtte have været.

I den modsatte ende af coronaskalaen finder vi stater som New York og Californien, der har holdt hårde restriktioner i lang tid og kun langsomt er åbnet op. Selv New York, hvor den engelske variant er mere udbredt, har nu åbnet en stor del af udelivet – dog med meget reduceret kapacitet og særlige begrænsninger i selve byen New York.

Det interessante er, at Florida helt uden restriktioner og Texas med begrænsede restriktioner siden efteråret ikke har større coronadødelighed end de to store stater med hårde nedlukninger. Californien og Florida ligner hinanden klimamæssigt, mens Florida faktisk har en større andel af ældre og dermed flere i risikogruppen.

Googles mobilitetsdata viser, at der i de fleste stater er sket en stigning i trafikken til butikker og fritidsaktiviteter, men ændringen er ikke overraskende særlig tydelig i staterne, hvor der er åbnet mest.

Forbehold mod at overføre erfaringer direkte

Vi kan dog ikke bare blindt overføre de amerikanske erfaringer til genbåningen i Danmark. Her er der særligt tre forhold, som er væsentlig anderledes i USA end herhjemme.

Hvor den danske genåbning har prioriteret skolerne, så er de blevet holdt ude af genåbningen af samfundsøkonomien i USA. Her halter det meget mere med at få åbnet, hvilket er blevet en politisk belastning for præsident Biden.

For det andet tolererer man i USA et større antal døde, end vi gør herhjemme, fordi man også inddrager de økonomiske konsekvenser af fortsatte nedlukninger i de samlede overvejelser.

For det tredje spiller mere smitsomme varianter af coronavirussen fortsat en mere begrænset rolle i det amerikanske sygdomsbillede end herhjemme, omend de er i hastig vækst i Florida og New York.

Men selvom man tager de faktorer ud, så er de amerikanske erfaringer et godt tegn på, at vi ret hurtigt kommer til at åbne andet end uddannelsesinstitutioner herhjemme. Nok med flere begrænsninger i længere tid end i Texas og Florida. Men meget mere end vores nuværende nul og ingenting.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør.