Her er ti store erhvervsnavne, som er dukket op i Paradise Papers

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Nike, Uber; Rex Tillerson (th) og svenske Leif Östling dukker op i de nyeste skattely afsløringer.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Velkommen til endnu en uge, der bliver skudt i gang med en ordentlig stak dokumenter. Over 13 millioner, der dokumenterer en række selskaber og personers brug af skattely. Vi skal da også forbi noget anderledes positivt i form af de ti bedste ideer i iværksætterkonkurrencen Business Boost.

1
Skattely i tropisk paradis

Nu vælter skeletterne igen ud af skabet i en ny læk af over 13 millioner dokumenter med 25.000 navngivne personer fra et advokatkontor i et tropisk skattely. Denne gang er det en ø-gruppe i Atlanterhavet Bermuda, som er arnested, og der er flere prominente navne som Dronning Elisabeth i England, »kong« Bono af Irland og en stribe af Donald Trumps inderkreds nævnes i de mange dokumenter.

Kun få internationale medier har fået adgang til dokumenterne. I Danmark er det Politiken og DR. Alt tyder på, at den seneste skandale går relativt let uden om Danmark. Blot 140 indtil videre unavngivne danskere skulle være at finde i papirerne. Til sammenligning er 2.000 svenske navne dukket op. DR og Politiken vil muligvis afsløre danske navne de næste par dage.

Mens vi venter på det, kan vi se nærmere på de store udenlandske erhvervsnavne.

Det er kommet frem, at russiske statsforetagender i et kompliceret netværk af selskaber har været med til at investere milliardbeløb i både Twitter og Facebook. Blandt andet har Gazprom andel i den investering.

Det multinationale mineselskab Glencore har i hemmelighed lånt millioner af dollar til en israelsk millionær, efter at han har ordnet kontroversielle minedriftsaftaler i Den Demokratiske Republik Congo (DRC) for Glencore, skriver The Guardian.

Også USA's udenrigsminister Rex Tillerson stikker ud, da han som topchef for et af verdens største energiselskaber ExxonMobil har haft selskaber i skattely

Andre dokumenter viser, hvordan giganter som Apple, Nike, Uber og andre globale virksomheder sætter kæder af virksomheder op for at optimere deres skatteplanlægning.

I Sverige er flere erhvervsnavne blevet nævnt. Heriblandt Leif Östling, der er tidligere topchef for lastbilskæmpen Scania i Sverige og tidligere formand for danske ISS. Han ejer selskaber i Malta og siger selv til DI.se, at han ikke kan se, hvad han får for pengene, når han betaler 20 millioner svenske kroner i skat om året. Også ejer og formand for medicinalselskabet Elekta, Laurent Leksell, er nævnt i dokumenterne.

Business anbefaler:

Novo jagter medicinsk revolution med supercomputere og digitale kroppe

»Jeg kan ikke holde ud at se, hvor jeg muligvis har svigtet«

Billige leje-lejligheder forsvinder i København

2
Berlingske Business Boost: Her er årets ti bedste idéer

Kunstig intelligens, virtual reality, deleøkonomiske platforme til mødebooking, private koncerter og bagagehåndtering, rekruttering ved hjælp af algoritmer og maskinlæring, food tech, health tech og cirkulær økonomi.

Stort set alle de nye teknologier, brancher og forretningsformer, man kan komme i tanke om, er repræsenteret i de ti idéer, som er blevet kåret til Danmarks bedste i Berlingskes iværksætterkonkurrence, Berlingske Business Boost.

3
Kom helt tæt på Kasi Jesper før skæbnedag

Han var den ukendte rigmand, der i efteråret 2007 blev hovedsponsor i Brøndby IF med en historisk stor aftale. Sammen med sin familie, søsteren Annette og moderen Dorthe, var han blevet hovedrig på at sælge smykker for Pandora i Tyskland med selskabet Kasi Group, og nu ville han give noget igen til den vestegn, der havde flasket ham op til den millionsucces, han var blevet.

Få har skabt så stærk en fortælling om sig selv som Jesper »Kasi« Nielsen, få har måttet opleve at se den blive revet itu igen som erhvervsmanden. Næste fredag falder der dom i en sag, der reelt ligner en kamp om fortællinger, og Berlingske Business folder her fortællingen Jesper Nielsen ud.

3 ting aktieeksperten holder øje med mandag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har blikket stift rettet mod følgende 3 ting i løbet af i dag:

  • Olieprisen er steget ganske markant de seneste uger uden at investorerne for alvor har bemærket det. Her til morgen koster en tønde Nordsøolie 62,30 USD, hvilket er det højeste niveau i 2 ½ år.
  • Det Saudiarabiske styre har i weekenden arresteret en række prinser, fordi styret gerne vil gøre noget ved korruptionen i landet. Den i udlandet og investorkredse mest kendte af dem er Prince Alwaleed bin Talal, som administrerer en række større aktieposter ikke mindst i store amerikanske selskaber som Citigroup og Twitter. Kan det skabe investoruro?
  • Vestas faldt fredag med hele 8,8 % og blev 10 mia. mindre værd efter at Donald Trump torsdag fremlagde sin skattereform, som bl.a. indebærer mindre støtte til vindenergi. Var det en overreaktion fordi Trump relativ sjældent har fået magt som han har haft akt i sin snart 1 årige periode som amerikansk præsident?

4
Grøn energi boomer i USA trods Trumps tilbagerulninger

Vedvarende energi fortsætter med at vokse i USA til trods for præsident Donald Trumps tilbagerulning af tiltag, som forgængeren Barack Obama tog for at anspore udbygning af grønne energikilder som sol og vind. Det skriver Ritzau. Beskæftigelsen i den amerikanske solenergisektor voksede i 2016 med næsten 25 procent i forhold til året før. Arbejdsstyrken nåede dermed op på næsten 374.000 personer. I vindindustrien i USA blev der skabt 32 procent flere job til en total på 102.000. Til sammenligning var 187.000 beskæftiget i kul- og olieindustrien.

Det sker i dag:

  • Nye tal for konkurser og tvangsauktioner
  • Norwegian med trafiktal for oktober
  • 3. kvartal: Sparekassen Himmerland, Sparekassen Sjælland

Markederne lige nu:

Små udsving præger de asiatiske aktier mandag, hvor handelsdagen ellers startede med usikkerhed efter en løftet peger finger fra chefen for den kinesiske centralbank. Det kastede umiddelbart fald af sig, men siden har bevægelserne rettet sig, og de største kinesiske indeks ligger med små plusser. I Hongkong er der dog fortsat fald at spore.

Nikkei 225 +0,03
Topix -0,13
Hongkongs Hang Seng -0,62
China Shanghai Composite +0,08
China CSI 300 +0,27
Taiwan Taiex -0,13
Sydkoreas Kospi -0,40
Indiens BSE Sensex +0,03
Singapores STI -0,12
Sydney ASX 200 -0,10