Her er en god og en dårlig nyhed til de danske boligejere

Det nye år kan blive det første siden 2011, hvor Den Europæiske Centralbank, ECB, kommer til at sætte renten op. Men svækket europæisk økonomi giver øget usikkerhed om, hvorvidt renten rent faktisk bliver sat op i 2019.

Chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi regner med, at den europæiske rente forbliver uændret til mindst hen over sommeren 2019. Den ledende europæiske rente er på historisk lave -0,4 pct. i øjeblikket.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel ROLAND

Det er rart at være boligejer i de her tider med den rekordlave rente, når man skal ud og tage et nyt lån. Sådan bliver det også i det nye år. Den uhyre lave rente vil fortsætte i 2019.

Spådommen går på, at chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi sandsynligvis vil sætte renten et nøk op hen mod slutningen af det nye år. Det vil i givet fald være første gang i otte år, at ECB sætter renten op, men den globale og europæiske økonomi er blevet svag i koderne, og det øger usikkerheden, om rentehoppet rent faktisk kommer.

Det viser en rundspørge blandt ti økonomer, som Berlingske Business har lavet. De fleste svarer ja til, at ECB sætter renten en smule op hen mod slutningen af 2019, men det afgørende bliver, at opsvinget igen kommer til at tage lidt til i styrke, så der bliver sat gang i et øget pres på lønninger og inflation.

Makrostrateg fra svenske SEB Elizabeth Mathiesen fremhæver, at indtil for nylig tydede meget på, at både ECB og Danmarks Nationalbank ville hæve renten i 2019, men de seneste måneder peger imidlertidig på, at væksten måske bliver for svag i det nye år.

Det indeholder både en god og en dårlig nyhed til de danske boligejere, fremhæver Elizabeth Mathiesen.

»De gode nyheder er, at 2019 ikke bliver året, hvor det bliver dyrt at have et flexlån. De dårlige nyheder er, at renten er lav, fordi europæisk økonomi ikke kan skabe den fornødne vækst. Fra et samlet perspektiv for boligejerne vil det måske være bedre med stærkere vækst og lidt højere renter. »Worst case scenario« er, at væksten bliver så svag, at huspriserne falder, selv om renten er lav,« siger Elizabeth Mathiesen.

Direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard tror, at renten bliver hævet i andet halvår, men han er helt enig i, at meget afhænger af, om den stigende internationale usikkerhed vil give endnu flere nedjusteringer af væksten.

»Til sommer vil vi være seks år inde i en europæisk højkonjunktur, og den pengepolitiske rente er fortsat helt i bund. Det er et kæmpe økonomisk eksperiment, som aldrig er set før i verdenshistorien,« siger Kent Damsgaard.

»Europæisk økonomi er på doping, og mange er bekymret for, hvad der sker, når ECB begynder at hæve renten. Jeg er mere bekymret for, om det næste tilbageslag kommer, mens renten fortsat er i bund. For så er der intet at stå imod med,« siger Kent Damsgaard.

Står ikke mejslet i granit

ECB satte sidst renten op i 2012. Den blev efterfølgende sat ned, og renten kom i 2014 for første gang nogen sinde under nul. På nuværende tidspunkt er ECBs ledende rente på -0,4 pct. Samtidig har ECB siden marts 2015 kørt med et opkøbsprogram, hvor banken køber statsobligationer for milliarder af euro. Begge dele for at få presset den europæiske inflation op.

I december meddelte ECB, at opkøbsprogrammet er blevet afsluttet, men renten bliver på det nuværende niveau til mindst hen over sommeren 2019 og længere, hvis det bliver nødvendigt for at få en inflation tæt på de to pct., fremhæver ECB.

Makrostrateg hos svenske SEB, Elizabeth Mathiesen.

»»Worst case scenario« er, at væksten bliver så svag, at huspriserne falder, selvom renten er lav.«


Jyske Bank regner med, at renten bliver sat et nøk op i det nye år i ECB og dermed også Nationalbanken. »Men det står ikke mejslet i granit,« fremhæver Jyske Bank.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Signe Roed-Frederiksen forventer, at ECB sætter renten op ved udgangen af 2019, og at Nationalbanken følger trop. Men kommer med samme forbehold som Elizabeth Mathiesen fra SEB.

»Højere lønstigninger og et fortsat fald i ledigheden vil holde ECB komfortabel med, at inflationen på sigt vil komme op på deres inflationsmål. Det er dog afgørende, at de seneste måneders vækstafmatning ikke fortsætter ind i næste år,« siger Signe Roed-Frederiksen.

Fra cheføkonom i Danske Bank Las Olsen lyder et lidt mere kontant ja til, at der kommer en rentestigning fra ECB hen mod slutningen af 2019. Og selv om det i første omgang bliver en begrænset stigning, som ikke får den store betydning for dansk økonomi og de danske boligejere, skal renteforhøjelsen ses som startskuddet til flere.

»Det kan meget vel få de lange renter til at stige mere mærkbart i løbet af året. Det vil især dæmpe det i forvejen afdæmpede marked for ejerlejligheder, som meget vel kan falde i pris i 2019. For det samlede boligmarked kan højere renter dæmpe prisstigningerne lidt, men det er væsentligt mindre følsomt end ejerlejlighederne,« siger Las Olsen.