Hele verden venter: Så mange milliarder står vinderne af kapløbet om den første coronavaccine til at få

Der er rigtig mange penge på spil, når det kommer til at være først med en coronavaccine. Nogle få medicinalselskaber kan have udsigt til kæmpe milliardgevinst.

Der er rigtig mange penge i at komme først med en effektiv vaccine mod covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er en usædvanlig værdifuld pokal, der venter, hvis man lykkes med at nå først i mål med en effektiv vaccine mod coronavirus og covid-19.

Vaccinen vil nemlig få ekstremt stor betydning for hele verdenssamfundet og verdensøkonomien. Det kan give vinderen en milliardomsætning af dimensioner, skriver Finans.

Samlet vil der være en omsætning på omkring 100 mia. dollar – 630 mia. kr. – på vaccinerne, lyder vurderingen fra analytiker Josh Schimmer fra Evercore ISI i en artikel fra fagmediet FiercePharma.

Omkring 40 mia. dollar vil lande direkte på bundlinjen, hvilket svarer til 250 mia. kr. – og det vil være nogle få selskaber, der får en stor del af gevinsten, lyder analysen.

Over 100 forskningsprojekter

Som det ser ud nu, har medicinalselskabet Moderna førertrøjen på i udviklingen af en coronavaccine. Det bliver også afspejlet i aktiekursen, som nåede at blive femdoblet fra februar til juli, men som den seneste måned har mistet lidt af glansen.

Men der er over 100 forskningsprojekter i gang verden over for at finde en vaccine mod coronavirus. Så sent som i tirsdags meldte Ruslands præsident, Vladimir Putin, ud, at Rusland har godkendt en vaccine mod covid-19, som han forventer, vil kunne komme i masseproduktion fra oktober.

Vaccinen har fået navnet »Sputnik V« som en reference til Sovjetunionens sejr i rumkapløbet over USA, da man i 1957 kunne sende »Sputnik I« i kredsløb omkring Jorden før amerikanerne.

De russiske myndigheder har godkendt vaccinen, efter at den er blevet testet på 38 personer – ifølge Putin har hans egen datter også fået en dosis. Men der er altså ikke gennemført de store såkaldte fase 3-forsøg, og det har allerede vist sig, at vaccinen har adskillige bivirkninger.