Ny russisk vaccine har mindst 144 bivirkninger

Den nye russiske coronavaccine »Sputnik V« blev i tirsdags godkendt i Rusland efter afprøvning på 38 frivillige testpersoner. I Vesten er eksperter mere end skeptiske og frygter en vaccine, der ikke virker og gør tusinder syge.

 
Forskere over hele verden arbejder på at udvikle en coronavaccine. Nu har Rusland meldt ud, at de har en klar. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

I tirsdags kunne Ruslands præsident, Vladimir Putin, fortælle, at Rusland har godkendt en vaccine mod covid-19. Nu viser det sig, at vaccinen har adskillige bivirkninger.

Vaccinen har fået navnet »Sputnik V« som en reference til Sovjetunionens sejr i rumkapløbet over USA, da man i 1957 kunne sende »Sputnik I« i kredsløb omkring Jorden før amerikanerne.

De russiske myndigheder har godkendt vaccinen efter, at den er blevet testet på 38 personer.

Den russiske avis Fontanka skriver efter angiveligt at have læst en rapport om udviklingen af vaccinen, at der blandt de 38 forsøgspersoner har været 144 bivirkninger, heriblandt feber, smerter, hovedpine og diarré.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, fortalte i tirsdags, at hans datter allerede var blevet vaccineret med den nye vaccine, og at »den fungerer effektivt, skaber en stabil immunitet og har bestået alle de nødvendige kontroller«.

Men eksperter verden over er ikke overbeviste om, at »Sputnik V«-vaccinen kan kaldes effektiv.

»Jeg håber, at russerne definitivt har vist, at vaccinen er sikker og effektiv. Men jeg tvivler stærkt på, at dette er tilfældet,« lyder det fra Anthony Fauci, der er USAs vigtigste coronaekspert og rådgiver for den amerikanske præsident, Donald Trump.

Udover at vaccinen har mindst 144 bivirkninger, oplyser rapporten om, at den kun må gives til personer mellem 18 og 60 år. Derudover må hverken gravide eller ammende gøre brug af vaccinen, da sikkerheden for dem ikke er undersøgt. Vaccinationens interaktion med andre lægemidler er heller ikke undersøgt.

Ifølge internationale regler skal alle vacciner gennemgå tre testfaser, før de må sættes i produktion. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) mener derfor, at vaccinen er utilstrækkelig, da den ikke har gennemgået den tredje testfase, der består af en massetest på mennesker.

De russiske myndigheder har meldt ud, at forsøgene på mennesker, der har foregået i næsten to måneder, har vist, at »Sputnik V«-vaccinen tilbyder en »holdbar immunitet«.

Verden over arbejdes der på at udvikle en vaccine mod covid-19. Der står stadig ikke klart, hvem der måtte have det bedste bud på en coronavaccine, og hvornår en eventuel vaccine er klar.