Halvdelen af virksomhederne mangler varer – »det her er ret voldsomme tal«

Der er gang i økonomien efter coronakrisen. Nye tal viser, at næsten halvdelen af de danske virksomheder mangler varer.

 
Corona har ramt globale forsyningskæder. Elektronik er et af områderne der er udfordret. Redigering: Andreas Hein. Fotograf: August Bang. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gang i den danske økonomi efter coronakrisen.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at næsten halvdelen af alle virksomheder mangler materialer. I industrien melder hele 48 procent af virksomhederne om mangel på materialer eller udstyr, som begrænser deres produktion.

Det er den klart højeste andel, der er målt, og det er et markant spring, da tallet i de seneste kvartaler har været 11 procent. Ligeledes er der stadig rekordstor mangel på arbejdskraft. I bygge- og anlægsbranchen melder 47 procent af virksomhederne om mangel på arbejdskraft. Det er et lille fald sammenlignet med sidste måned, hvor andelen lå på 48 procent.

Der ses dog mindre stigninger hos industrien og serviceerhvervene. I industrien melder 38 procent af virksomhederne om mangel på arbejdskraft i tredje kvartal sammenlignet med 36 procent i andet kvartal. For serviceerhvervene stiger andelen fra andet til tredje kvartal fra 33 til 34 procent.

Tallene kommer på baggrund af det økonomiske opsving efter coronakrisen og er på sin vis forventelige. Alligevel er det markante tal, skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

»Der er for alvor tryk på dansk økonomi i øjeblikket, og det udfordrer kapaciteten her og nu. Det er en markant del af virksomhederne, som står i koret om mangel på arbejdskraft og mangel på materialer. Det kommer helt naturligt i forlængelse af den høje fart i økonomien, hvor beskæftigelsen på kort tid er braget op i ny rekord, mens ledigheden er trykket lavere, end hvor den var før krisen. Så baggrunden er positiv, og udviklingen er på sin vis forventelig, men det er svært at komme udenom, at det her og nu alligevel er ret voldsomme tal,« skriver Jeppe Juul Borre.

Stigende priser

Der har over de seneste måneder også været vækst i andelen af virksomheder, der melder om stigende priser. Det gælder både de faktiske og forventede salgspriser for industri og for detailhandel. Det betyder, at stadig flere virksomheder sender de højere transportomkostninger og priser på råvarer videre til deres kunder – og i sidste ende forbrugerne.

»Danske produktionsvirksomheder er i hopla med høje forventninger til produktionen i de kommende måneder. Det betyder, at optimismen i det samlede erhvervsliv kun har været højere én gang i dette årtusinde, og det var 11 år siden. Men det er dermed også klart, at manglen på alt begynder at være en alvorlig hæmmende faktor i dansk økonomi,« skriver Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie, i en kommentar.

Han peger dog på, at tallene fra Danmarks Statistik også viser en positiv stemning. Særligt for serviceerhvervene.

»Optimismen er også i top i servicesektoren, hvor der fortsat er massiv medvind fra genåbningen. Det gælder både tjenesteydelser rettet mod forbrugerne, men også erhvervslivet kan nu igen køre for fuld kraft. Det er nok lidt af en ketchupeffekt, hvilket også ses af en lille svækkelse af forventningerne til den fremtidige omsætning. Så længe regeringen ikke kommer med nye coronarestriktioner, er manglen på arbejdskraft den væsentlige hæmsko for serviceerhvervene,« skriver Ulrik Harald Bie.