Hård Brexit kan koste Danmark 17 milliarder

Den danske mejeri- og svinekødseksport kan blive hårdt ramt, hvis Storbritannien træder ud af EU uden aftale.

Danmark eksporterede for 3,4 milliarder kroner i svinekød til Storbritannien i 2017. (Arkivfoto) Greg Baker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En brexit uden aftale kan koste Danmark 17 milliarder kroner i vareeksport.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Forlader Storbritannien EU uden en aftale vil det især betyde en nedgang for den danske eksport af mejeriprodukter og svinekød til det britiske.

Her eksporterede Danmark for henholdsvis 3,7 milliarder kroner i mejerivarer og 3,4 milliarder kroner i svinekød i 2017.

Miljø- og Fødevareministeriet skriver, at nogle af konsekvenserne kan blive 30-40 procents told på smør- og blandingsprodukter og 25 procents told på svinekød.

Derfor har ti af de største danske fødevarevirksomheder, som står for 80 procent af Danmarks samlede fødevareeksport til Storbritannien, afleveret en rapport sammen med Copenhagen Economics, hvor de har kigget på alternative markeder, skriver ministeriet.

Trods de nedslående tal ser miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V) nogle positive tendenser.

»Rapporten er ikke ren dommedagslæsning, for der findes markeder i vækst, som kan matche de britiske priser. Det kan være lande som Kina, Hong Kong og Japan for mejeriprodukter og Sydkorea og Australien for grisekød,« siger Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.

»Men der er naturligvis begrænsninger på grund af transporttid for ferske varer, så det er ikke bare at omdirigere den forholdsvis store eksport til Storbritannien,« siger han.

Tirsdag aften skal det britiske parlament afgøre, om det vil stemme for den aftale som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.

Sker det ikke, resulterer det i en hård brexit.

Hos de danske mejeri- og svinekødsgiganter Arla og Danish Crown afventer man brexit-dommen med tålmodighed.

Begge producenter oplyser, at de først vil se resultatet tirsdag aften, før de vil kommentere konsekvenserne af afstemningen.

I oktober udtalte Arlas koncerndirektør for Europa, Peter Giørtz-Carlsen, til Ritzau, at en brexit uden aftale vil have store konsekvenser.

»Det vil være meget slemt for den europæiske mejeriindustri. Hvis man bryder den meget effektive forsyningskæde, der er i dag mellem EU og Storbritannien, kan det have store konsekvenser,« sagde Peter Giørtz-Carlsen den gang.

»Prisen på mejeriprodukter i Storbritannien vil stige, udbuddet vil blive mindre, og ultimativt vil det for Arla Foods have en betydning for forretningen. England er vores største marked,« sagde direktøren.

Briterne importerer 24 procent af deres fødevarer, og EU står for 71 procent af briternes import.

/ritzau/