Fremgang i USA og Kina sender Grundfos på rekordkurs

Grundfos kan se tilbage på et 2018 med fremgang, men også uro i fonden bag pumpekoncernen.

Der var uro i kulisserne hos ejeren af Grundfos, Poul Due Jensens Fond, i 2018, hvor formand og to bestyrelsesmedlemmer trak sig i oktober. Det skyldtes angiveligt uenighed om strategien. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Grundfos havde fremgang over hele linjen i 2018, hvor pumpekoncernen havde den højeste vækst siden året efter finanskrisen.

Samlet endte omsætningen på 26,7 milliarder kroner. Det er en stigning på 6,6 procent i forhold til 2017.

Det viser regnskabet for 2018, der er offentliggjort onsdag.

»Det har været endnu et stærkt år for Grundfos, hvor vi gennem organisk vækst har vundet globale markedsandele,« siger administrerende direktør Mads Nipper.

»Vi har opnået den højeste kunde- og medarbejdertilfredshed i virksomhedens historie.«

»Og vi har leveret fortsat god fremdrift på vores strategiske initiativer specielt inden for digitalisering og service,« siger han.

Pumper fra Grundfos bliver brugt overalt i industrien samt i erhvervs- og boligejendomme.

Det kan for eksempel være til varme og aircondition, vandforsyning og rensning af spildevand.

Grundfos fortæller, at salget er vokset på alle vigtige markeder. Koncernen fremhæver især en god udvikling i Kina, USA og Vesteuropa.

Overskuddet er dog ikke steget i samme tempo. Det skyldes investeringer, dyrere råvarer og modvind i valutakurser, når der skulle veksles til kroner.

Mads Nipper er ikke helt tilfreds med resultatet. Det steg 53 millioner kroner til 2,4 milliarder kroner.

Ud over fremgang i resultaterne kan Grundfos se tilbage på et 2018, hvor der var uro i kulisserne om pumpevirksomheden.

I oktober trak formanden og to bestyrelsesmedlemmer sig fra Poul Due Jensens Fond, som ejer størstedelen af Grundfos. Det skyldtes angiveligt uenighed om strategien.

Fondens nye formand er Estrid Due Hesselholt. Hun er datter af Grundfos' stifter, Poul Due Jensen, og søster til Niels Due Jensen, som gennem mange år var direktør for Grundfos.

Fonden har desuden skiftet direktør i årets løb. Christian Hartvig stoppede efter knap fem år på posten og blev afløst af Kim Nøhr Skibsted.

Han kom fra en stilling som direktør for kommunikation og HR i Grundfos.

/ritzau/