Frankrigs ambassadør i Danmark: Macron fastholder sin reformdagsorden

I sidste uge var Berlingske sammen med en række andre medier inviteret til briefing på Den Franske Ambassade om den aktuelle situation i Frankrig set med danske virksomheders øjne. Efterfølgende har Berlingske stillet fire spørgsmål til den franske ambassadør, Caroline Ferrari.

Frankrigs ambassadør i Danmark, Caroline Ferrari, svarer på fire spørgsmål om den franske økonomi og det reformprogram, som præsident Emmanuel Macron har sat i gang. Fold sammen
Læs mere

Hvad er de vigtigste reformer, som Macrons regering har gennemført?

Præsident Macron blev valgt på en reformdagsorden. Det begyndte uden forsinkelse med reformer af arbejdsmarkedet, der gav mere »flexi-curity«, som det er kendt i Danmark, og styrkede den sociale dialog. Det går hånd i hånd med en permanent nedbringelse af arbejdsgivernes arbejdsrelaterede omkostninger, hvilket har styrket konkurrenceevnen og jobskabelsen. Desuden er faguddannelserne og lærlingesystemet blevet omlagt. Frankrig overholdt i 2017 og 2018 EUs budgetregler for første gang i over ti år.

I hvilket omfang har »De Gule Veste« påvirket den franske regerings reformagenda?

De gule vestes sociale bevægelse har fremført legitime bekymringer over uligheder i det franske samfund. Regeringen har derfor gennemført tiltag for at øge købekraften. Præsident Macron har også iværksat en stor national debat, der snart vil munde ud i en række nye forslag til at imødegå de rejste problemstillinger. Det ændrer ikke på, at regeringen fastholder sin hidtidige reformdagsorden.

Hvad er de næste store reformer, som Macron planlægger at gennemføre?

I de kommende måneder vil regeringen lægge særlig vægt på dagpengesystemet og en reform af pensionssystemet, men også på at forbedre offentlig service og opbygge et tillidsbaseret uddannelsessystem. Regeringen er også villig til at investere mere i den grønne omstilling, faguddannelser, innovation og digitalisering. De positive økonomiske resultater af hidtil gennemførte reformer har opmuntret regeringen til at fortsætte i samme spor.

Historisk har franske vælgere valgt reformpolitikere, men vendt sig mod deres reformer. Er indstillingen ændret nok til at sikre fremdrift?

Den store nationale dialog har givet en unik mulighed for, at borgerne kan give værdifulde input til den politiske proces, især i forhold til grøn omstilling og udviklingen af civilsamfundet. De tre danske virksomheder, der deltog i ambassadens seneste pressebriefing fremhævede bevægelsen hen imod mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet, stabile rammevilkår, simplificerede administrative processer og en forbedret dialog på arbejdspladserne. DFDS havde bidt særligt mærke i en ændret mentalitet, hvor en udenlandsk virksomhed føler sig mere velkommen, og fremhævede det glimrende samarbejde med de franske toldmyndigheder i forbindelse med Brexit-forberedelserne og den effektive sociale dialog med fagforeningerne.