FN-direktør: Hvorfor dukker mænd ikke op til arrangementer om kvinder og ligestilling?

Fraværet af mænd i salen blev en vigtig pointe til et FN-arrangement om kvinder og ligestilling, der er et af FNs 17 verdensmål.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, topchefen for UN Women (midterst i blåt), var fredag i København for at sætte fokus på kvinder og ligestiling. Hun konstaterede, at der er en underrepræsentation af kvinder i næsten alle beslutningstagende enheder. »Men det er ikke rocket science at inkludere kvinder i beslutningstagning. Et voksende antal kvinder har forudsætningen for deltage. Flere kvinder kommer ud af universiteterne, men de bliver ikke udnævnt til de vigtige stillinger.« sagde hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kvinder, så langt øjet rækker. Kun få mænd er mødt op til UN Womens ellers velbesøgte paneldebat i FN Byen om ligestilling.

Fraværet af mænd bliver bemærket af direktøren for UN Women, sydafrikanske Phumzile Mlambo-Ngcuka, der er kommet til København i anledning af debatten.

»Hvorfor dukker mænd ikke op til den her slags arrangementer?« spørger hun ud i salen, da paneldebattens moderator for en stund giver paneldeltagerne mulighed for at stille spørgsmål til tilhørerne.

FN-direktørens spørgsmål slår hovedet på sømmet i debatten om den manglende ligestilling i alt fra lønforhold til bestyrelsesposter – for hvis ikke mænd, der oftest sidder på magten, engagerer sig i ligestillingssagen, så sker der ikke nok på ligestillingsfronten, er den underliggende konstatering.

Begynd med manden derhjemme

FN-direktørens spørgsmål bliver straks grebet af salen, der kommer med bud på, hvordan mænd bliver engageret i ligestillingssagen.

»Det er vigtigt, at vi begynder i klasseværelset og taler om ligestilling og gør op med forestillingen om mande- og kvindejob, så børn allerede fra tiårsalderen debatterer ligestilling og tidligt bliver engageret,« lyder det fra en tilhører.

Et andet bud kommer fra Natasha Friis Saxberg, næstformand i Fonden for Socialt Ansvar og Head of Venture Development i Maersk Growth, der er en af paneldeltagerne.

»De fleste af os her har sikkert en mand derhjemme, og det er et godt sted at starte. Men spørg også mændene i omgangskredsen eller i netværket, om de sikrede sig, at der var nok kvindelige kandidater, sidst de skulle ansætte nogen. Så flakker deres blik nogle gange, fordi de måske ikke havde gjort nok på den front,« siger hun.

FN-direktøren gør undervejs status over den kønsmæssige ligestilling og konstaterer, at der sker fremskridt på eksempelvis uddannelsesområdet, men at der er lang vej igen.

»Der er en underrepræsentation af kvinder i næsten alle beslutningstagende enheder. Men det er ikke rocket science at inkludere kvinder i beslutningstagning. Et voksende antal kvinder har forudsætningen for at deltage. Flere kvinder kommer ud af universiteterne, men de bliver ikke udnævnt til de vigtige stillinger,« siger Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Natasha Friis Saxberg, næstformand i Fonden for Socialt Ansvar

»Hvis man gerne vil have unge kvinder til at uddanne sig som ingeniør eller matematiker, så skal det være tydeligt, hvilken forskel de kan gøre. De fag kan nemt blive forbundet med noget nørdet. Associationen skal i stedet være, hvordan de kan skabe impact i verden eller gøre en forskel for andre mennesker ved hjælp af teknologi«


UN Women mener, at teknologi kan være med til at forbedre kvinders rettigheder og drive ligestillingen fremad, og FN-direktøren efterlyser svar på, hvordan man kan få flere kvinder til at søge ind på mandsdominerede fag som matematik, naturvidenskab, ingeniør- og teknologiuddannelser, de såkaldte STEM-fag. Det har Natasha Friis Saxberg, der selv er IT-uddannet, et bud på.

»Hvis man gerne vil have unge kvinder til at uddanne sig som ingeniør eller matematiker, så skal det være tydeligt, hvilken forskel de kan gøre. De fag kan nemt blive forbundet med noget nørdet. Associationen skal i stedet være, hvordan de kan skabe impact i verden eller gøre en forskel for andre mennesker ved hjælp af teknologi,« siger hun.

Apps, der hjælper kvinder

Mette Lykke, CEO for Too Good To Go, kæmper med at få kvinder nok til udvikling af madspildsappen Too Good To Go, men hun understreger, at mangel på IT-uddannelse ikke udelukker kvinder fra tech-job.

»To ud af 25 på vores produkt- og udviklerteam er kvinder, for der er ingen kvindelige ansøgere til de job. Men der er af masser stilinger i teknologivirksomheder, der ikke er tekniske, og hvor du sagtens kan have indflydelse på et produkt uden at have teknisk baggrund. Vi har over 200 medarbejdere, og kun 25 af dem bygger produktet. De øvrige implementerer og bruger produktet,,« siger Mette Lykke, der tilføjer, at tre ud af syv i virksomhedens ledelse er kvinder, og fem ud af ni landechefer også er kvinder.

FN-direktøren efterlyser IT-industriens engagement i kvindeagendaen. Ikke kun internt i virksomheden, men også med IT-løsninger, der kan hjælpe kvinder.

»Vi har nok apps, der kan tage billeder af os selv. Vi har brug for apps, der kan hjælpe kvinder. For eksempel med at tilkalde hjælp, hvis de bliver overfaldet. Eller med at formidle uddannelse,« siger Phumzile Mlambo-Ngcuka.