Erhvervsministeren er stolt – bragende succes for dansk skibsfart

Årets første kvartal bliver det bedste kvartal for den danske skibsfart nogensinde. Det glæder erhvervsminister Simon Kollerup.

62,8 milliarder kroner har den danske skibsfart eksporteret for i det første kvartal af 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

På trods af coronakrise kan den danske søtransport nu løfte sløret for det bedste kvartal – nogensinde.

Skibsfarten eksporterede hele for 62,8 milliarder kroner i første kvartal af 2021, ifølge en ny opgørelse af eksporten fra Danmarks Statistik. Søtransporten sætter sig dermed på 20,1 procent af den samlede danske eksport i perioden.

»Dansk skibsfart har lagt godt fra land i det nye år. Samlet set, har vi genereret den største søfartseksport nogensinde i første kvartal, så det er bestemt en af de bedre dage at være formand for Danske Rederier,« siger Jacob Meldgaard, administrerende direktør i TORM og formand for Danske Rederier.

Det glæder også erhvervsminister Simon Kollerup (S), der »er stolt af, at vi her i landet har et så stærkt og robust søfartserhverv, som selv i en krisetid tager ansvar«.

»Da coronakrisen ramte Danmark, valgte vi i fællesskab at investere os ud af krisen. Og vi viste, hvad vi sammen kan udrette. Skibsfarten har spillet en afgørende rolle med at sikre vores eksport og forsyningssikkerhed herunder levering af medicin og vacciner. Det bærer nu frugt. Nøgletallene for dansk økonomi ser rigtig gode ud, og det taler sit tydelige sprog, at dansk skibsfart nu har nået det højeste eksportniveau for første kvartal nogensinde,« siger han.

Købelysten har været stor

Under coronakrisen er købelysten gået amok hos danskerne, og vi har købt stort ind – både i mængder og størrelse. Det har fyldt containerskibene med varer som sofaer og computerskærme.

»Købelysten er stor, og det skaber behov for transport af varer på tværs af lande og kontinenter,« siger Jacob Meldgaard.

Hvis man ser tilbage før coronakrisen, lå eksporten for søtransporten på 58,9 milliarder kroner. Om det er, hvad vi vender tilbage til efter coronakrisen, eller om den danske søfarts flotte stime fortsætter, er uvist.

»Man skal være forsigtig med at spå om fremtiden under en pandemi, men vi er i gang med en genåbning, og mange af de restriktioner, som rederierne er påvirkede af i dag, vil forhåbentlig løbende blive lempet. Det giver anledning til at se lyst på mulighederne for en god eksport for rederierne i de kommende måneder,« siger Jacob Meldgaard.

Det er dog ikke alle dele af skibsfarten, der har haft fremskridt. Færgefarten er blevet mærket af coronakrisen.

På trods af de gratis færgebilletter til de små øer i sommer, så oplevede de indenlandske færgeruter en nedgang i passagertallet på syv procent i 2020, mens de udenlandske ruter havde et fald på hele 53 procent, ifølge tal fra Danmarks Statistik.