Efter horribelt år: Nu banker det danske »kongetal« i vejret

Der er kommet godt gang i det danske arbejdsmarked efter det seneste genåbning. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med 6.000 personer i marts.

Det danske arbejdsmarked er nu kun et mulehår fra at ramme den jobrekord, der blev sat sidste år, lige før coronakrisen ramte Danmark og resten af verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er efterhånden ved at komme godt gang i det danske arbejdsmarked, der blev hårdt ramt af coronakrisen sidste år.

Beskæftigelsen – der af flere økonomer bliver betegnet som »kongetallet« i dansk økonomi – steg med 6.000 personer i marts.

Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen er den største månedlige fremgang i beskæftigelsen i et halvt år.

Hos Sydbank mener cheføkonom Søren Kristensen, at de nye tal markerer »startskuddet til en stærk genopretning af dansk økonomi«.

»Det er en god, men ikke specielt overraskende nyhed, da det falder sammen med den gradvise genåbning af dansk økonomi i løbet af marts. I marts så vi, at det var virksomhederne inden for handel, der ansatte igen,« siger Søren Kristensen og fortsætter:

»Det hænger sandsynligvis sammen med åbningen af butikkerne. Stigningen blev også drevet af fremgang i byggeriet, mens det også er værd at bemærke, at rejsebureauerne igen ansætter og ser ud til at gøre sig klar til, at vi igen kan pakke kufferten.«

Fremgangen vil fortsætte

Søren Kristensen og flere andre økonomer forventer, at fremgangen i beskæftigelsen er taget til siden marts, i takt med at flere dele af dansk erhvervsliv er åbnet igen.

»Dagens tal kan i april, maj og juni blive fulgt af en kraftig fremgang i restaurationsbranchen, da genåbningen siden også er begyndt at omfatte restauranterne,« siger Søren Kristensen.

Den optimistiske tone bliver delt af Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Vi er meget optimistiske på beskæftigelsens vegne og forventer en stigning på 25.000 personer i den resterende del af 2021. Vi er generelt optimistiske omkring dansk økonomi og har opjusteret vores vækstforventninger til 2,8 procent i år efterfulgt af 3,5 procent til næste år. Det vil i det tilfælde blive den stærkeste vækst i 16 år. Genåbningen er fremrykket og går fornuftigt, mens der strømmer positive tal ud for økonomien,« siger han.

På trods af den seneste fremgang i beskæftigelsen er der fortsat 32.000 færre lønmodtagere, end umiddelbart før coronakrisen ramte Danmark og resten af verden i foråret 2020.

Flere brancher er dog begyndt at melde om tiltagende problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Det gælder navnlig byggeriet.

»Knap hver tiende gang, en dansk leder har skullet finde en ny medarbejder, er det mislykkedes, simpelthen fordi der ikke har været kvalificerede ansøgere. Det svarer til, at Danmark er gået glip af knap 40.000 arbejdspladser det seneste halve år på grund af mangel på arbejdskraft. Det er et alvorligt problem, som kun står til at blive større den kommende tid, i kraft af at økonomien kommer op i endnu højere omdrejninger,« siger Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne.