Flere eksperter retter i dagbladet Information en hård kritik af et helt afgørende tal bag de beregninger, som elbilskommissionen med tidligere DONG Energy-topchef Anders Eldrup i spidsen efter halvandet års arbejde fremlagde mandag.
Eksperterne mener, at kommissionen anvender en alt for lav CO2-pris i sine beregninger, hvilket kort sagt betyder, at det forventede samfundsøkonomiske minus stiger, og at det dermed fremstår dyrere at nå en million elbiler i 2030, end eksperterne mener, det reelt vil koste.
»Kommissionen overvurderer det samfundsøkonomiske tab, fordi de samfundsøkonomiske omkostninger afhænger af CO2-prisen,« lyder det fra Peter Birch Sørensen, der er professor i klimaøkonomi ved Københavns Universitet og tidligere formand for Klimarådet – det råd, der rådgiver regeringen i klimaspørgsmålet - til Information.
363 kr. per ton CO2
Som Berlingske de seneste dage har beskrevet, har elbilskommissionen i sin rapport opsat fire modeller til at fremme den grønne omstilling af danskernes vognpark. De anslås af kommissionen at kunne medføre i alt 500.000, 600.000, 750.000 eller 1.000.000 grønne biler i Danmark i 2030.
Ved grønne biler forstås biler uden udledning som rene elbiler eller med meget lav udledning som plug-in hybridbiler.
I de to mest vidtgående scenarier blinker et større samfundsøkonomisk minus i 2030 på henholdsvis 2,4 og 5,7 milliarder kroner.
Som et vigtigt parameter for denne udregning, fremgår det på side 223 i rapporten, at elbilskommissionen har taget udgangspunkt i Finansministeriets skøn af en gennemsnitlig pris på 363 kr. per ton udledt CO2-ækvivalenter i årene 2020 til 2030.
I virkeligheden burde dette tal være sat langt højere, lyder kritikken altså ifølge Informations artikel. Nærmere 1.500 kroner per udledt ton CO2, som Klimarådet lægger til grund for sine beregninger.
Kritikken går på, at Finansministeriets skøn på 363 kroner reelt er et forældet tal, efter at man politisk med klimaloven fra i sommer vedtog, at Danmark død og pine skal have reduceret vores udledninger med 70 procent i 2030.
Helt lavpraktisk ville en højere CO2-pris sat ind i elbilskommissionens regnestykke betyde, at det forventede samfundsøkonomiske tab ville blive mindre. Dermed ville kommissionen måske have fundet anledning til at anbefale at gå efter én million grønne biler frem for de 750.000, som kommissionsformand Anders Eldrup personligt peger på. Eller måske fundet anledning til også at regne på, hvad det vil koste at nå 1.500.000 grønne biler i 2030, som Klimarådet tidligere har foreslået.
Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau, der er en del af elbilskommissionen, anerkender sådan set kritikken, og at han også gerne så CO2-prisen sat højere. Han påpeger dog også overfor Information, at man ikke bare kan sætte et parameter som CO2-prisen efter forgodtbefindende ud fra en antagelse om, at Folketinget nu vil forfølge klimaloven for enhver pris.
Mens klimaloven blev vedtaget i juni i år af et bredt flertal i Folketingets, blev elbilskommissionen nedsat tilbage i februar 2019 af den daværende VLAK-regering med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen.