Ejendomsbranchen om centralt element i Arne-udspil: Det vil gå ud over væksten, give færre nye boliger og koste arbejdspladser

For at sikre, at Arne og andre nedslidte kan gå på tidlig pension, vil regeringen beskatte ejendomme, der for eksempel rummer kontorer, butikker, industri og lejeboliger. Det vil føre til færre arbejdspladser og færre boliger i de større byer, advarer EjendomDanmark.

»Reglerne er blevet udnyttet af udenlandske kapitalfonde, der investerer i danske udlejningsejendomme,« argumenterer regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil finansiere cirka en fjerdedel af den samlede regning for retten til tidlig pension for danskere med mange år på arbejdsmarkedet ved at indføre en ny lagerskat på ejendomme.

Det vil betyde mindre vækst og mindre byggeri, lyder advarslen fra ejendomsbranchens erhvervsorganisation, EjendomDanmark.

»Det er en dårlig idé at finansiere bedre pensionsmuligheder med nye lagerskatter. Det vil gå ud over væksten, give færre og dyrere nye boliger og koste arbejdspladser. Kort sagt vil regeringen give Arne og hans kolleger tidligere pension, mens der vil være færre boliger til Arnes børn og børnebørn i byerne,« forudser Jannick Nytoft, der er adm. direktør i EjendomDanmark.

I praksis vil den nye lagerbeskatning betyde, at selskaber løbende vil blive beskattet af værdistigninger på ejendomme efter et lagerprincip.

»Det vil sige, at værdistigning eller -fald på ejendommen skal opgøres årligt, og beskatningen vil indtræffe løbende,« skriver regeringen i et faktaark til det nye udspil.

Her bliver det også fremhævet, at selskabers ejendomsavancer allerede på nuværende tidspunkt er skattepligtige.

»Beskatningen sker dog først, når en gevinst realiseres ved salg af ejendommen. Selskaber kan dermed undgå beskatningen af ejendomsavancer ved at placere ejendommen i et datterselskab og sælge datterselskabet i stedet for selve ejendommen, idet gevinster på datterselskabsaktier er skattefrie,« skriver regeringen.

»Reglerne er blandt andet blevet udnyttet af udenlandske kapitalfonde, der investerer i danske udlejningsejendomme,« fortsætter regeringen.

Lagerskat vil ramme likviditet

I EjendomDanmark er Jannick Nytoft dog mere bekymret for, at små og mellemstore ejendomsvirksomheder vil blive presset på den løbende likviditet, idet lagerbeskatningen beskatter værdien af ejendommen årligt – uanset om ejendommen sælges eller ej.

»Vi ved af smertelig erfaring, at ejendomsvurderinger er svære. Samtidig vil en løbende lagerbeskatning kunne udfordre små virksomheder på likviditeten, og lagerskat er svær at administrere. Det er ikke en klog vej at gå, hvis vi vil hjælpe små og mellemstore virksomheder i Danmark,« siger Jannick Nytoft.

»Ligesom udfordringen er, at øgede skatter typisk væltes over på lejerne, hvilket er aftalen i mange erhvervslejemål. Det kan betyde dyrere produkter til forbrugerne i sidste ende,« udtaler Jannick Nytoft.

Regeringen skønner »umiddelbart og med betydelig usikkerhed«, at den løbende beskatning af selskabers ejendomsavancer kan tilvejebringe 850 millioner kroner årligt til at finansiere regeringens udspil.

I alt vil regeringens ret til en tidlig pension koste godt tre milliarder kroner årligt, hvis den bliver indført.