Her er Mette Frederiksens hjælp til Arne: Regeringen vil sende 6.000 raske fra arbejde på tidlig pension

Regeringen har fremlagt sit udspil til en ny ret til tidlig pension.

 
På et pressemøde på Danish Crown i Horsens præsenterede Mette Frederiksen et udspil om en ny ret til tidlig pension. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Regeringen har netop fremlagt sit længe ventede udspil til en ny ret til tidlig pension.

Forslaget vil betyde, at 6.000 personer vil gå fra beskæftigelse til pension før den oprindelige pensionsalder i 2022, vurderer regeringen. I 2025 forventes 10.000 personer at gå fra arbejde til tidlig pension.

Samlet forventer regeringen, at 22.000 såkaldte helårspersoner i 2022 vil benytte ordningen, men størstedelen af dem vil altså komme fra efterløn og nogle fra dagpenge, sygedagpenge eller fleksjob.

Retten til tidlig pension vil blive udmålt, når man fylder 61 år. Har en person været på arbejdsmarkedet i 42 år, vil man kunne gå på pension et år før den normale pensionsalder. Har man arbejdet i 43 år vil det udløse to års tidligere pension, og har en person været på regeringens definition af arbejdsmarkedet i 44 år, vil man kunne gå på pension tre år før tid. Det betyder, at man skal være begyndt på arbejdsmarkedet i en alder af 17, 18, eller 19 år for at opnå retten.

Ordningen vil koste 2,2 milliarder kroner i 2022 og 3,1 milliarder kroner i 2025. Pengene findes ved i 2021 og 2022 fra det økonomiske råderum, men fra 2023 finansieres det fra dels skatteforhøjelser på høje indkomster og formuer på i alt 1,6 mia. kr., skriver regeringen, og dels skal den finansielle sektor bidrage med 1,5 mia. kr.

Den tidlige pension begynder ikke, når man har opnået det antal år på arbejdsmarkedet, men når man er henholdsvis 66, 65 og 64 år gammel. Det skyldes, at pensionsalderen stiger til 67 år i 2022. Fra 2030 vil man ikke kunne gå på pension, før man er mindst 65 år gammel, da pensionsalderen der vil være steget til 68 år.

I regeringens definition af at have været på arbejdsmarkedet tæller deltidsbeskæftigelse og lærlingetid på lige fod med fuldstidsbeskæftigelse. Også perioder på dagpenge, sygedagpenge, barsel og som selvstændig tæller med i opgørelsen.

Ydelsen ved en tidlig pension vil være på 13.550 kroner om måneden før skat. Har en person en privat pensionsopsparing på over to millioner kroner, vil der være en nedsat ydelse svarende til fire pct. af beløbet over formuegrænsen.

Samlet vil omkring 38.000 personer have ret til den tidlige pension, men regeringen forventer ikke, at alle vil udnytte tilbuddet. Det vil primært være ufaglærte og faglærte, der vil have mulighed for den tidlige pension.

Statsminister Mette Frederiksen siger, at ordningen er til danskere, der i lag tid har betalt skat og knoklet i de allerhårdeste job.

»I skal have mulighed for at stoppe, inden I er slidt helt ned. Pensionstilværelsen skal være god. Det skal være nogle gode år med tid til at dyrke sin interesser og sin familie. Det skal være en ret, som man ikke skal visiteres til. En ret betyder, at man selv kan vælge, hvornår man går på pension. Det skal give tryghed,« siger Mette Frederiksen.

Både statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen slår fast, at Velfærdsforliget, der sikrer en stigende pensionsalder skal fortsætte. Folketinget skal i efteråret tage stilling til, om pensionsalderen skal stige til 69 år i 2035, som Velfærdsforliget tilsiger.