Den vise mand fra Frederikshavn, der røg ind i coronakrisens centrum

Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, har stået i spidsen for den ekspertgruppe, som har rådgivet regeringen under coronakrisen. En gruppe, der blev nedsat i al hast og skulle arbejde i al hast med rapporter til regeringen.

»Torben 13-tal« eller »den vise mand fra Frederikshavn« – professor Torben M. Andersen blev endnu en gang hentet ind, da regeringen på grund af coronakrisen måtte nedsætte en økonomisk ekspertgruppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en dansk regering har brug for en ekspert på det økonomiske felt, ringer mobilen ofte hos Torben M. Andersen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet. Sådan er det måske ikke altid, men det er sket en del gange. Således også under coronakrisen, hvor Torben M. Andersen har stået i spidsen for de tre professorer, som i to rapporter kom med gode råd til regeringen.

Derved kom Torben M. Andersen, der ofte bliver kaldt »den vise mand fra Frederikshavn«, mere eller mindre direkte ind i coronakrisens centrum, og det skete meget pludseligt.

Coronakrisen må siges i uhyggelig grad at have sat en helt ny dagsorden for økonomiske kriser. Alligevel tilkaldte statsminister Mette Frederiksen (S) først de økonomiske eksperter, da regeringen i en sen nattetime blev tvunget til det af et flertal i Folketinget. Siden har Torben M. Andersen og de to andre professorer i økonomi ved Aarhus Universitet, Michael Svarer og Philipp Schröder, afleveret to rapporter til regeringen.

En om de økonomiske konsekvenser af en åbning af den danske økonomi og en om de milliardstore hjælpepakker til virksomhederne og deres udfasning. Begge rapporter må siges at have haft indflydelse på, hvad regeringen og det øvrige Folketing efterfølgende har vedtaget.

Det er langtfra første gang, at Torben M. Andersen er blevet formand for en kommission eller en ekspertgruppe. Han har blandt andet været formand for den tidligere socialdemokratiske regerings pensionskommission og velfærdskommissionen, der blev nedsat i 2003.

Men her i 2020 var opgaven helt anderledes. Det var ikke et arbejde, der skulle tage måneder eller år og med baggrund i tunge analyser.

Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet

»Det er på mange måder en anderledes opgave. Tidsdimensionen er jo helt anderledes. «


Der var et meget kort aftræk på begge rapporter til regeringen, og de skulle hjælpe på et tidspunkt, hvor den danske økonomi var ved at falde fra hinanden på grund af nedlukningen.

»Det er på mange måder en anderledes opgave. Tidsdimensionen er jo helt anderledes. Der er jo rigtigt mange ting i forhold til information, analyser og data, som man i et normalt udvalgs- eller kommissionsforløb ville sætte i gang. Det er der jo selvsagt meget begrænsede muligheder for her – også af den grund, at nogle af de ting, der kan være behov for at vurdere, måske endnu ikke optræder i vores statistik,« sagde Torben M. Andersen til Altinget.dk, da han blev udnævnt til formand for ekspertgruppen.

Han understregede ligeledes, at det var et grundvilkår for arbejdet, at usikkerheden var meget stor. Samtidig indrømmede han, at de tre professorers forskerside ville blive udfordret, fordi det skulle gå så hurtigt med at producere de to rapporter.

Pædagogiske evner

For mange er det nok ikke kommet som den helt store overraskelse, at det blev lige netop Torben M. Andersen, som kom til at stå i spidsen for ekspertgruppen. Han blev i en alder af kun 29 år forskningsprofessor på Aarhus Universitet. Tre år efter kunne han skrive professor på visitkortet. Da han læste, blev han kaldt »Torben 13-tal« på grund af alle de mange topkarakterer, som dryssede ud over ham.

Gennem hele karrieren har Torben M. Andersen været solidt placeret på Økonomisk Institut ved Aarhus Universitet. Og han bliver af mange regnet som en af de stærkeste forskere på sit felt i Danmark. Specielt den danske velfærdsmodel ligger ham stærkt på sinde. I 2018 skrev han bogen »Har velfærdssamfundet en fremtid?«

Anmeldelsen i Berlingske var dog ikke alt for god, og bogen blev blandt andet betegnet som kedelig. Det ændrer ikke ved, at en af Torben M. Andersens styrker er, at han kan oversætte de mange økonomiske teorier til praktiske råd om økonomisk politik.

Seneste har han under coronakrisen på pædagogisk vis også forklaret danskerne, hvorfor udbetalingen af vores indefrosne feriepenge kan være et godt redskab at bruge for at sparke lidt mere gang i den danske økonomi.

Den mere private side af Torben M. Andersen indeholder meget andet end store tal og komplicerede økonomiske problemstillinger. Profesoren har gennem 20 år spillet 1. trompet i Bangsbostrand Byorkester, der er hjemmehørende i Frederikshavn. For en del år siden fremhævede han, at engagementet stammer helt tilbage fra drengeårene, da han begyndte at spille trompet i FDF.

Han understregede dog, at der ikke er gået et stort trompettalent tabt i ham.