Den danske jobfest klinger af: »Det er lidt af en kedelig mærkedag«

Den danske beskæftigelse faldt med 144 personer fra april til maj. Selv om det ikke er meget, er det første fald i seks år. Virksomhedernes forventninger til ansættelser tyder ikke på, at jobfesten vender tilbage. Det er samme mønster, som man eksempelvis ser i Tyskland.

Antallet af danske lønmodtagere faldt med 144 personer fra april til maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Efter seks år, hvor antallet af danskere i arbejde er steget støt måned efter måned, faldt beskæftigelsen en smule i maj. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Samlet er der tale om et lille fald på 144 personer fra april til maj.

»Jobopsvinget har netop rundet de seks år. Men her ser vi altså den første spæde jobnedgang efter imponerende 72 måneder i træk, hvor det gik fremad med beskæftigelsen. Så det er lidt af en kedelig mærkedag, selv om det er for tidligt at aflyse jobfesten på baggrund af en enkelt måneds tal,« siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, i en kommentar til tallene.

Hos Sydbank ser chefanalytiker Søren V. Kristensen de nye tal som et tegn på, at dansk økonomi er på vej ned i tempo. Men han ser »ingen grund til alarm« endnu.

»Vi har nemlig tidligere set et fald i lønmodtagerbeskæftigelsen i første opgørelse, hvorefter det siden hen er blevet revideret til en stigning. Samtidig er faldet på kun 144 personer, og derfor er der altså reelt set tale om en flad udvikling. Ikke desto mindre er det dog et skifte fra den massive fremgang, vi så i april,« skriver Søren V. Kristensen i en kommentar til tallene.

Opgørelsen over den danske beskæftigelse er baseret på antallet af lønmodtagere og inkluderer således ikke selvstændige, ligesom den ikke tager højde for arbejdstid. Den gennemsnitlige arbejdstid har, som Berlingske tidligere har beskrevet, været faldende gennem en årrække, og faldet i arbejdstimer kan således være større end antallet af stillinger.

Kongetallet i dansk økonomi

Ikke desto mindre har beskæftigelsestallene vist sig at være så god en retningspil for dansk økonomi, at flere økonomer er begyndt at betegne det månedlige beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik som »kongetallet« i dansk økonomi. Derfor mener Søren V. Kristensen, at de nye tal tegner en smule bekymrende udsigter for dansk økonomi.

»Det er dog endnu alt, alt for tidligt at erklære fremgangen på arbejdsmarkedet for et overstået kapitel. Vi ser snarere her tegn på, at det her i 2019 går lidt langsommere frem med beskæftigelsen. Hvis tempoet fra årets første fem måneder fortsætter, vil det nemlig blive den svageste fremgang i beskæftigelsen siden 2014,« uddyber Søren V. Kristensen.

Hos Dansk Byggeri vurderer Bo Sandberg også, at den danske jobfest vil komme til at foregå i et mere afdæmpet tempo i de kommende måneder.

»Den stigende internationale usikkerhed kombineret med fortsatte udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft vil formentlig stadig bringe jobvæksten ned i gear i efteråret 2019 og også i 2020,« siger Bo Sandberg.

Nyansættelser på standby

Den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, der fire gange om året tager temperaturen på de største virksomheders forventninger til fremtiden, tegner ligeledes et billede af, at de danske virksomheder er blevet mere tilbageholdende med at ansætte nye medarbejdere.

Danske virksomheders forventninger til ansættelser faldt i andet kvartal til det laveste niveau siden 2015. Afmatningen på det danske arbejdsmarked er identisk med udviklingen i Tyskland, der er et af vores største eksportmarkeder og en vigtig indikator for tilstanden i den globale økonomi.

Jan Rønberg, der er vicepræsident i værktøjsproducenten Kyocera Unimerco, er en af de topchefer, som har oplevet, at efterspørgslen efter virksomhedens produkter er bremset kraftigt op i løbet af få måneder som følge af den økonomiske afmatning i Europa. Og det kan gøre, at virksomheden bliver nødt til at genoverveje planerne om flere nye investeringer og nyansættelser.

»Vi investerer i nye områder i øjeblikket. Det gør, at vi skal ansætte lidt. Men det kan også godt være, at det kommer til at gå omvendt. For hvis det her fortsætter, er vi nødt til at holde igen med planlagte investeringer og nyansættelser,« sagde Jan Rønberg til Berlingske i juni.