De åbne skattelister er klar – se, hvor meget hvert enkelt selskab har betalt i coronaåret

Skatten fra de danske selskaber og koncerner faldt i 2020, men var stadig pænt højt. Det viser en ny opgørelse, der kommer i forbindelse med offentliggørelsen af de åbne skattelister.

Hvor meget betaler landets store koncerner og selskaber i skat? Det kan man nu få svar på via de åbne skattelister. I 2020 betalte 91.500 selskaber og koncerner 66 milliarder kroner i skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget betaler landets store koncerner som A.P. Møller - Mærsk og Novo Nordisk i skat?

Coronaåret 2020 var et hårdt år for de offentlige finanser herhjemme. Der var flere udgifter end indtægter, og vi fik et underskud på 26,7 milliarder kroner, hvilket er det største underskud siden 2015.

Landets mange tusinde virksomheder bidrog pænt til indtægterne, men coronavirussen betød, at der også fra den kant kom mindre end året før. Selskaber og koncerner skal betale 22 procent af deres overskud i skat, og i 2020 var der 91.500 selskaber og koncerner, som samlet betalte 66 milliarder kroner i skat.

Det fremgår af en opgørelse fra Skattestyrelsen, som bliver udarbejdet i forbindelse med offentliggørelsen af de åbne skattelister. I de lister kan man se, hvor meget hvert enkelt selskab eller koncern betaler i skat.

Se listen længere nede.

Skattestyrelsen fremhæver, at sammenlignet med rekordåret i 2019, hvor indtægterne udgjorde 73 milliarder, var der et fald på cirka ti procent.

Omvendt ligger skattebetalingerne stadig over gennemsnittet, hvis man ser på alle årene siden 2012.

Det er en indikation af, at de danske virksomheder har klaret sig bedre gennem coronakrisen end frygtet, mener Skattestyrelsen.

»I en tid, hvor der har været en global pandemi, er der betalt cirka syv milliarder kroner mindre i selskabsskat i 2020 sammenlignet med 2019, som godt nok også var et rekordår for indtægterne fra selskabsskat,« siger selskabsskattedirektør Kenneth Joensen, Skattestyrelsen.

»Vores opgave er at sikre, at virksomhederne betaler korrekte skatter og afgifter, og man måtte derfor formode, at når erhvervslivet rammes af et uventet stød, som corona har været, ville det også afspejles i tallene til os,« siger Kenneth Joensen.

Kritiserer listerne

De åbne skattelister har undervejs været stærkt omdiskuteret. De stammer tilbage fra 2012, hvor Folketinget vedtog en lovændring, som gør det muligt for Skatteforvaltningen at offentliggøre oplysninger om selskabers skattebetaling.

Første gang, oplysningerne om selskabernes skatteoplysninger blev offentliggjort, var for indkomståret 2013.

Blandt andet Dansk Erhverv har kritiseret listerne.

Se listen skattelisten for 2020 her.

»Hvis en virksomhed for eksempel investerer meget i nyt udstyr et år, så betaler virksomheden måske ikke alverden i skat det pågældende år. Det er ikke det samme, som at virksomheden ikke bidrager til samfundet. Investering i nyt udstyr er ofte lig med, at der skal ansættes flere, og det at skabe job er i høj grad at bidrage til samfundet,« sagde Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv om de åbne skattelister i marts 2021.

»Det er bare et eksempel. Derfor er det en træls tradition, at virksomheder, der så absolut bidrager og betaler den skat, som de skal, kan risikere uberettiget at få ørerne i mediemaskinen,« siger Jacob Ravn.

For 2020 gælder, at de 100 selskaber, som har indbetalt mest, står for 45 procent af den samlede selskabsskat i 2020.

»Mange selskaber betaler selskabsskat, og derfor glæder jeg mig over det rigtige gode samarbejde, vi har med både selskaber, rådgivere og interesseorganisationer omkring korrekt skattebetaling,« siger Kenneth Joensen.