Danskerne har lagt skrækken fra finanskrisen bag

Nu er danskerne begyndt at bruge penge, og det sætter pænt skub i den danske økonomi. 2017 kan ende med at blive det bedste år siden før finanskrisen, og hvad væksten angår, løber vi nu fra både Eurolandene og USA.

danskerne er igen begyndt at bruge penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu ser det ud til at danskerne endelig er begyndt at smide nervøsiteten over bord efter firnanskrisen og er begyndt at bruge penge igen. Det er med til at hjælpe den danske økonomi, der nu blomster i noget, som må kaldes et pænt opsving.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at væksten for hele 2016 blev på 1,7 pct. Året blev på den måde bedre end de fleste havde regnet med. Graver man lidt dybere i tallene fra Danmarks Statistik kan man se, at fra 1. kvartal sidste år og til 1. kvartal i år kom væksten helt op på 2,6 pct., hvilket vækker minder tilbage fra tidligere tiders solide opsving.

Både Arbejdernes Landsbank og Dansk Erhverv bemærker, at vi kan være på vej mod en vækst for hele 2017 på over to pct. Det betyder, at den danske økonomi for alvor lagt finanskrisen og gældskrisen bag sig Mens Jyske Bank fremhæver, at den danske økonomi nu løber fra både Euroland og USA..

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian fremhæver, at det som for alvor trækker i øjeblikket er det private forbrug.

»Danskerne har i lang tid haft penge nok mellem hænderne. Det nye er, at de nu også tør bruge dem. Sammen med at boligmarkedet er blevet bedre, er det begyndt at få en målbareffekt på den danske økonomi,« siger Steen Bocian, der tror på, at opsvinget denne gang kan holde noget længere.

»Det afgørende er, at vi ikke løber ind i de normale sygdomme for et opsving. ”The usual suspects” er en nedtur boligmarkedet og mangel på arbejdskraft. Boligmarkedet er ikke det, som trykker allermest, men det kan mangel på arbejdskraft komme til,« siger Steen Bocian og opfordrer regeringen og Folketinget til at sætte gang i nye reformer. Hvis beskæftigelsen skal vokse med yderligere 40.000 til 50.000 personer over de kommende år, bliver det svært at undgå mangel på arbejdskraft, mener Steen Bocian.

Dansk Industri er enig.

Afgørende for at fastholde opsvinget bliver, at virksomhederne kan blive ved med at få den nødvendige arbejdskraft, bemærker Dansk Erhverv og Dansk Industri.

»Den solide fremgang i dansk økonomi fortsætter i årets første kvartal, og beskæftigelsen stiger fortsat kraftigt. DI’s medlemmer venter, at det vil fortsætte, og det er der grund til at glæde sig over,« siger vicedirektør i DI, Kent Damsgaard.

»Den fortsat kraftige vækst i beskæftigelsen betyder dog, at virksomhederne oplever, at det bliver sværere og sværere at finde de kvalificerede medarbejdere, de har brug for. I værste fald vil det føre til, at virksomhederne må sige nej til ordrer, og så risikerer vi, at opsvinget meget hurtigt ebber ud igen,« siger Kent Damsgaard, der i lighed med Dansk Erhverv opfordrer regeringen til at sætte gang i flere reformer.

Den liberale tænketank Cepos mener også, at der skal flere reformer til for at undgå flakskehalse og mangel på arbejdskraft.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har tidligere afvist, at der er behov for flere reformer, som skal få danskerne til at arbejde mere. AE mener, at der kommer masser af ekstra arbejdskraft og det afgørende bliver at fokusere på efteruddannelse.