Danskere er sultne efter at komme ud – markant vækst i antallet af solgte rejser

Rejseselskaberne konstaterer, at der nu bookes flere rejser, end der er blevet i løbet af de seneste to år – især efter genåbningen skal rejsebureauernes medarbejdere løbe stærkt. Såvel favoritdestinationer som beløbet, vi er villige til at bruge på rejser, har dog ændret sig.

Hvor det i sommer især var Mallorcas høje temperaturer og blå vand, der tiltrak mange danske turister, er der nu udsigt til en populær tid for Kreta og De Kanariske Øer. Rigtig mange danskere tilbragte dog også coronaårets sommer herhjemme som her ved Svanemøllestranden på Østerbro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er atter åbent, og rejselysten er for alvor til at mærke, idet rejseselskaberne oplever en markant vækst i antallet af bestillinger.

»Den første uge af januar steg søgningerne 227 procent i forhold til ugen forinden, og de fortsatte med at stige resten af januar,« forklarer Sofie Folden Lund, der er kommunikationschef i Spies.

Den nylige genåbning har især sat skub i antallet af bestilte rejser, og for rejsearrangørerne at se har mange ventet længe.

»Lysten har nok været der hele tiden, men nu reagerer folk og køber igen rejser,« siger Thomas Klausen, der er rejsekonsulent ved SunCharter.

Rejseselskabet TUI har i perioder haft flere bookinger, end selskabet havde samme tid på året i 2019.

»Der er mange danskere, som tidligere har holdt ferie hjemme i Danmark, og som har opsparet ferie lyst og en masse feriepenge,« siger Mikkel Hansen, kommunikationschef ved TUI Danmark.

Også danske lufthavne får med stor sandsynlighed mere travlt, end de har haft længe. Ifølge rejsesøgemaskinen Momondo har der i denne uge været 32 procent flere søgninger på afgange fra danske lufthavne sammenlignet med ugen forinden.

Ifølge Momondo har de ti mest populære destinationer alle oplevet en stigning i antallet af søgninger. Her indtager Malaga, London og Paris top-tre over de mest populære destinationer, mens den største procentvise stigning i antallet af søgninger gælder Cebu City og Manila på Filippinerne. Her er stigningen på henholdsvis 358 og 331 procent. Ifølge Momondo hænger dette formentlig sammen med, at Filippinerne snart genåbner for vaccinerede danskere.

Flere penge og nye rejsemål i sigte

Hvor mange tidligere drog mod Thailand og Tyrkiet, er interessen for Sydeuropa nu til at mærke. Spies oplyser, at den mest populære destination i øjeblikket er De Kanariske Øer, og derfor har rejseselskabet for nylig opjusteret antallet af daglige afgange fra 8 til 11, mens selskabet har nedjusteret antallet af afgange til Thailand.

Hos TUI er det Kreta, der skiller sig ud.

»Normalt er det Mallorca og Kreta, der ligger og bakser om at være mest populær, men Kreta er på sin helt egen pedestal med milevis af afstand ned til alle andre destinationer,« siger Mikkel Hansen.

Derudover er der enkelte lande udenfor Europa, som også tiltrækker danske besøgende.

»Det er især Kap Verde, Maldiverne og Dubai, hvor at det er nemt for vaccinerede at komme til,« oplyser Sofie Folden Lund fra Spies.

En trend, som går igen hos alle tre rejseselskaber, er, at de rejsende nu i gennemsnit bruger flere penge på rejser. Ifølge Mikkel Hansen er det ikke, fordi rejserne i sig selv er blevet dyrere.

»I gennemsnit bruger danskerne 20 procent flere penge pr. rejse. Det er, fordi de bestiller de dyreste hoteller og de bedste værelser, og der er, fordi de er flere, der skal afsted sammen. Mange ikke har rejst, som de plejer, og så skal den for rigtig mange have én over nakken i år,« siger Mikkel Hansen.

Tvivlen er ikke til at spore

Både TUI og Spies kan melde om en udsolgt vinterferie, og de sidste pladser er blevet fyldt indenfor den seneste uge. Ifølge rejseselskaberne er mange dog også i langt højere grad villige til at booke ferie langt ude i fremtiden. Hos TUI ser man, at sidste øjebliks-rejser, altså rejser indenfor den næste måned, fylder stadig mindre i takt med, at folk booker sommer- og efterårsferie. Hos TUI er juli for tiden den måned, flest søger efter rejser, ligesom der allerede er bookinger til næste vinter.

»Af den grund har vi fremlagt vores program et år tidligere, end vi normalt gør, så vores gæster har bedre mulighed for at planlægge,« siger Mikkel Hansen.

Generelt er restriktioner og aflyste rejser ikke noget, der fylder ligeså meget, som det har gjort hidtil. Hos TUI får man færre af disse henvendelser, og man kan samtidig se, at kunder bruger mindre tid på hjemmesiden, inden de booker.