Da genåbningen rygtedes, gik danskerne ferieamok: »Kreta er stukket fuldstændig af«

Det har været to hårde coronaår for rejsebranchen. Men nu ser det ud til at vende – Allerede ved hvisken om genåbning tidligere på ugen shoppede danskerne flere ferier, end de længe har gjort.

I flere danske rejseselskaber er vinterferien næsten udsolgt – og sommerferier uden for Danmark bliver disse dage også flittigt booket. Arkivfoto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved pressemødet onsdag aften lettede regeringen på næsten alle restriktioner i Danmark fra 1. februar. Og selvom mundbindsfri metroture og salg af alkohol efter midnat ikke har meget at gøre med liggestole under sydens sol, har udmeldingen alligevel allerede haft stor indvirkning på vores rejselyst.

Kravet om test og isolation ved indrejse i Danmark består – også efter 1. februar. Men det skræmmer ikke danskerne fra at bestille ferier til langt ind i 2022. Da Epidemikommissionens anbefalinger om genåbning blev delt i starten af denne uge, oplevede flere store rejseselskaber effekten med det samme: danskerne røg med det samme til tasterne og sikrede deres dosis udenlandsk D-vitamin.

»Det smitter af med det samme. Der kom et voldsomt boom lige efter nytår, som er fortsat. Mandag og tirsdag var den bedste mandag og tirsdag på salg, vi har haft i et år,« siger kommunikationschef i Spies, Sofie Folden Lund.

Også i Bravo Tours har man mærket den voldsomme stigning.

»Tirsdag blev det tydeligt – i halvandet år har vi ikke solgt så mange rejser på en dag, som vi gjorde tirsdag aften. Efter lukketid havde vi solgt tre gange så mange som mandag,« fortæller direktør Peder Hornshøj.

Og det er langt fra kun de spontane vinterferier, der kommer i den digitale indkøbskurv:

»Det er både rejser her og nu, men også hele foråret og sommeren. Der er rigtig meget i sommerferien og skoleferier.«

En næsten udsolgt vinterferie

Mange af de charterlystne danskere kigger i samme retning, når feriedestinationen skal udvælges, fortæller kommunikationschef i TUI Danmark Mikkel Hansen. De har i januar oplevet en tredobling af af sommerferiebookingerne.

»Vores kunder går generelt mere med livrem og seler, men det har også været anbefalet fra mange steder at få styr på rejseforsikringen. Grækenland har vundet en endnu større stjerne hos danskerne end inden corona. Kreta er stukket fuldstændig af som destination til sommerferie. Og Rhodos er på andenpladsen.«

I Spies ser man samme mønster.

»Flere har købt en ekstra tryghedsforsikring. Det kan også ses på destinationerne, at man vælger det kendte og sikre. De Kanariske Øer om vinteren og Middelhavet og Grækenland om sommeren – det er altid stort, men det er meget tydeligt nu.«

I Bravo Tours har man lagt mærke til en anden tendens: nemlig at familier tager afsted med flere generationer, så bookingen favner både bedsteforældre og børnebørn. Og det er gået stærkt. Rejseselskabet har med den store efterspørgsel allerede måttet udvide med flere rejser til Kreta, Rhodos og Costa Del Sol.

I Spies, der er Danmarks største charterbureau, er charterferier i vinterferien 97 procent udsolgt.

»Der er meget få pladser tilbage, og hele vinteren er faktisk rigtig godt udsolgt. Så vi kigger ind i at lægge mere kapacitet op,« siger Sofie Folden Lund.

En lignende beskeder giver TUI Danmark.

»Hvis det fortsætter i samme tempo, som det har gjort de sidste par uger, er vi nødt til at indsætte flere afgange. Vinterferien er ved at være udsolgt, og danskerne kigger mod sommerferien. Juli måned er yderst populær at kigge efter rejser i – så hvis man vil afsted, kan det være, man skal til at holde øje nu.«

Men selvom der nu lempes indenrigsrestriktioner, skal man vel stadig være bevidst om smitte og restriktioner i udlandet?

»Det kommer an på, hvor man tager hen. Mange populære destinationer er veletablerede og vant til turister under corona. Jeg vil anbefale alle, at man tjekker op på sin rejseforsikring, og så kan det være godt at kigge efter pakkerejseløsninger, så man har en guide og et rejsebureau lige ved hånden. Og at få læst op på det land, du rejser til.«