Danske forbrugere ser nu mindre bekymret på fremtiden: »Et nyt positivt tegn for dansk økonomi«

Forbrugernes humør er blevet kraftigt forbedret den seneste måned, viser nye tal fra Danmarks Statistik. »Det peger på, at danskerne nu tydeligt mener, at det værste er bag os, både for deres egen og dansk økonomi,« fremhæver privatøkonom.

Forbrugernes syn på fremtiden er blevet kraftigt forbedret den seneste måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

I takt med temperaturens stigen og genåbningen af Danmark er forbrugernes humør blevet bedre.

Det viser de seneste tal for forbrugertilliden, som belyser befolkningens syn på dens nuværende og fremtidige økonomiske situation.

I juni endte den samlede forbrugertillidsindikator på minus 3,1. Det er en pæn fremgang fra maj, men fortsat lavere end før, coronakrisen ramte dansk økonomi i marts.

»Det er en solid stigning, og samtidig er tallene indsamlet efter en ny fase af genåbningen den 9. juni højere end for juni som helhed. Det er et nyt positivt tegn fra dansk økonomi, som endnu engang viser, at i takt med, at situationen normaliseres, så kommer danskernes humør også langsomt tilbage,« skriver Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen mener også, at dagens tal er positivt nyt.

»Det var forventet, at vi skulle have en massiv forbedring af forbrugertilliden, da danskerne generelt lader til at reagere kraftigt på genåbningen, men det er alligevel godt nyt at få bekræftet, at det går pænt fremad herhjemme,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar.

Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver, at fremgangen i forbrugertilliden især var drevet af et bedre syn på familiens egen økonomi, ligesom både fremtidsudsigterne og vurderingen af egen økonomi sammenlignet med for et år siden tog et spring op.

Samtidig er danskernes syn på Danmarks økonomiske situation også blevet væsentligt forbedret de seneste par måneder.

»Det peger på, at danskerne nu tydeligt mener, at det værste er bag os, både for deres egen og dansk økonomi,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

De seneste tal for forbrugertilliden er offentliggjort samtidig med nye tal, der viser, at beskæftigelsen i Danmark faldt med 73.000 personer i april.

Alligevel er frygten for stigende arbejdsløshed aftaget den seneste måned. Faktisk er forventningerne til stigende arbejdsløshed faktisk lavere end før coronakrisens indtræden, fremhæver Anders Christian Overvad, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.

Han vurderer, at forbrugertilliden har ramt bunden for nu.

»Vi forventer, at forbrugernes humør fortsat vil stige de kommende måneder i takt med, at vi vender mere tilbage til normale tilstande. Dertil vil udbetalingen af danskernes feriepenge forhåbentlig også betyde, at danskerne får spenderbukserne på,« skriver Anders Christian Overvad i en kommentar.