Dansk økonomi tager historisk hop

Efter et voldsomt fald i den danske vækst i andet kvartal var tredje kvartal tid til comeback med en historisk BNP-vækst. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Der var godt gang i dansk økonomi i løbet af sommeren, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Efter et historisk tilbageslag i andet kvartal voksede Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) med 4,9 procent i tredje kvartal.

Det viser nye tal for den såkaldte BNP-indikator, som er Danmarks Statistiks foreløbige estimat af væksten.

Fremgangen på næsten fem procent er den største stigning på et enkelt kvartal, siden Danmarks Statistik begyndte at opgøre den kvartalsvise vækst i begyndelsen af 90erne.

Det store BNP-hop kommer dog efter et historisk stort fald i den økonomiske aktivitet på næsten syv procent i andet kvartal, hvor skrappe restriktioner for at bremse coronasmitten gjorde rigtigt ondt på økonomien.

På trods af fremgangen i andet kvartal er dansk økonomi derfor stadig et stykke under niveauet i 2019.

»Coronaepidemiens indtog lukkede landet ned og sendte dansk økonomi i knæ. Det er i den sammenhæng, at tredje kvartals historisk høje vækst skal ses. Vi kommer altså fra et udgangspunkt, hvor aktiviteten var fuldstændig underdrejet, og efter genåbningen har vi så atter fået mere gang i hjulene. Men vi har altså langtfra lukket hullet, som opstod, da krisen ramte i foråret,« skriver Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne, i en kommentar til de nye tal.

Ny smittebølge rammer dansk økonomi

Den flotte fremgang i dansk økonomi i tredje kvartal bliver dog svær at gentage i årets sidste kvartal.

For stigende smittetal og nye restriktioner lægger en effektiv dæmper på den økonomiske aktivitet. Faktisk vil Niklas Praefke ikke blive overrasket, hvis væksten ligefrem bliver negativ i fjerde kvartal.

»Ud over at restriktionerne i sig selv bremser den økonomiske aktivitet, så risikerer smitteudviklingen at få os til at ændre adfærd og blive hjemme. For eksempel ved at gå mindre ud på restauranter og i butikker. Det er endnu et negativt stød til dansk økonomi,« skriver Niklas Praefke og fremhæver, at det ikke kun er de hjemlige forhold, som trækker ned.

»De lande, vi handler med, er også hårdt ramt af en ny smittebølge, og som en lille, åben økonomi risikerer det at ramme os hårdt i form af lavere eksport,« skriver Niklas Praefke.

Hos Sydbank er cheføkonom Søren V. Kristensen heller ikke i tvivl om, at et stigende antal smittede og skærpede restriktioner vil lægge en dæmper på dansk økonomi.

»Heldigvis er feriepenge i massevis landet i danskernes lommer med perfekt timing, men vi ser allerede tegn på, at den effekt ebber ud. Derfor forventer vi i øjeblikket, at fjerde kvartal bliver et nyt kvartal med negativ vækst. Derfor bliver genopretningen sat på pause. Det er et smerteligt vidnesbyrd om, at krisen langtfra er ovre. Det skal dog ikke fjerne glæden over, at vi herhjemme fortsat klarer os relativt godt,« skriver Søren V. Kristensen i en kommentar, med henvisning til at mange andre lande er langt hårdere ramt af coronakrisen end Danmark.