Dansk økonomi fortsætter forsigtig fremgang

Selv om væksten ikke ligefrem buldrer afsted i dansk økonomi, så er der en forsigtig fremgang, som tegner positivt for det kommende år.

Det vurderer flere økonomer, efter at Danmarks Statistik onsdag har offentliggjort et estimat for væksten i de sidste tre måneder af 2016.

Bruttonationalproduktet, BNP, steg 0,4 pct. i fjerde kvartal sammenlignet med kvartalet før, og det bringer sidste års samlede vækst op på 1,1 pct.

Hos Handelsbanken mener cheføkonom Jes Asmussen, at 2016 sluttede fornuftigt.

- Ganske vist endte væksten i 2016 som helhed på beskedne 1,1 pct., hvilket er en opbremsning i forhold til de to foregående år, men den afdæmpede vækst skyldes primært den meget svage udvikling i den sidste del af 2015, som gav et negativt afsæt for udviklingen i 2016, skriver han i en kommentar.

Han fremhæver, at der gennem 2016 var en vækst på knap 0,5 pct. i hvert kvartal, hvilket svarer til niveauet i USA og euroområdet.

For det kommende år er der en stabil vækst i udsigt, hvilket blandt andet vil være drevet af stigende forbrug.

- Vi forventer, at 2017 bliver året, hvor den danske vækstmotor endelig vil trække på alle cylindre. Optimismen blomstrer hos både forbrugere og virksomheder i vores samhandelslande, og det burde give et løft til dansk eksport efter et skuffende 2016, vurderer cheføkonom Signe Roed-Frederiksen fra Arbejdernes Landsbank.

Hun spår en vækst på 1,5 pct. i 2017, mens Jes Asmussen fra Handelsbanken venter en fremgang 1,25 pct.