Dansk Industri ser positivt på ny eksportpakke: »Men det er ikke nok«

Udenrigsministerens nye eksport- og investeringspakke er godt nyt, men det er nødvendigt med yderligere tiltag, hvis vi skal holde hånden under de flere end 800.000 job, som er afhængige af dansk eksport. Det mener Dansk Industri.

Danske eksportvirksomheder er hårdt ramt af coronakrisen. Derfor har udenrigsminister Jeppe Kofod lanceret en ny eksport- og investeringspakke. Det er en fin pakke, men der er brug for yderligere tiltag, lyder reaktionen fra Dansk Industri og Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Murad Sezer/Ritzau Scanpix

Det er godt nyt, at Udenrigsministeriet sætter store ressourcer ind på at hjælpe danske eksportvirksomheder.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Industri, DI, og Dansk Erhverv, efter at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mandag præsenterede det konkrete indhold af den eksport- og investeringspakke, som regeringen og Folketingets partier blev enige om 18. april.

»I en tid, hvor et hav af eksportvirksomheder styrtbløder og står med en tom ordrebog, er det super vigtigt med denne håndsrækning fra statens side,« siger adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

I Dansk Industri er adm. direktør Lars Sandahl Sørensen ligeledes tilfreds med indholdet af den nye eksport- og investeringspakke. Han mener, at både pakken og Udenrigsministeriets nye retningslinjer for erhvervsrejser, der også blev offentliggjort mandag, er gode tiltag.

»Det er meget, meget store udfordringer, vi kommer til at stå med på eksportsiden. Derfor er det for Danmarks økonomi, men også for landets arbejdspladser og rigtig mange virksomheder helt afgørende, at vi ikke bare laver lappeløsninger, men tør tænke i reelle, strukturelle indsatser. Derfor er det, som Udenrigsministeriet er kommet med i dag, gode skridt,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Langt billigere at konsultere rådgivere

Den nye eksport- og investeringspakke består af en række initiativer. Blandt andet sker der en kraftig reducering af den timepris, som virksomheder skal betale, når de benytter sig af Udenrigsministeriets eksportrådgivning.

Samtidig vil Udenrigsministeriet tilbyde virksomhederne gratis akutrådgivning om en række spørgsmål relateret til covid-19. Endvidere bliver puljen til eksportfremstød fordoblet i 2021, ligesom det bliver billigere for virksomheder at deltage i fremstød.

Danmarks største eksportmarkeder er nu så hårdt ramt af coronakrisen, at det er nødvendigt med en større buket af initiativer for at holde hånden under landets eksportvirksomheder, mener Dansk Industri, der vurderer, at eksporten kan kan stå over for et fald på 170 milliarder kroner i år.

Derfor fremsatte Dansk Industri i sidste uge 20 forslag til at styrke dansk eksport. Med den nye eksport- og investeringspakke er enkelte af ønskerne nu indfriet, mens en del udestår.

Én ting står øverst på ønskesedlen

Det gælder blandt andet forslaget om at indføre en forskudsmomsordning, der kompenserer eksportvirksomheder for, at de skal vente i op til halvanden måned på at få momsen retur på varer og serviceydelser, som de køber fra danske underleverandører. En lignende ordning har tidligere eksisteret, men blev afskaffet i forbindelse med Nordsøaftalen fra 2017.

Lige nu er det dog især et forhold, som står øverst på ønskelisten hos virksomhederne, fremhæver Lars Sandahl Sørensen.

»Vi er i kontakt med tusindvis af eksporterende virksomheder. Det er store såvel som små virksomheder. Det, der står allerøverst på ønskesedlen hos dem lige nu, er at kunne besøge deres kunder,« siger Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

»Mange af vores samhandelslande har været i en nedlukningssituation i større eller mindre grad, og der er mange andre, der gerne vil tage de danske markedspositioner. Jo før vi kan være i kontakt med vores kunder igen, jo bedre står vi,« siger Lars Sandahl Sørensen.