Dansk Industri: Det her bliver den næste bølge i coronakrisen

Det er godt, at regeringen og et samlet folketing er klar til at bruge et trecifret milliardbeløb på at hjælpe landets lønmodtagere og virksomheder. For snart vil endnu flere virksomheder mærke de hårde konsekvenser af coronakrisen, mener adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) holdt pressemøde om en økonomisk aftale med alle Folketingets partier torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen kommer i bølger, og ingen ved, om de næste bliver større. Derfor er det godt, at regeringen og Folketinget nu har givet hinanden håndslag på, at man er klar til at bruge et »trecifret milliardbeløb« på at hjælpe landets lønmodtagere og virksomheder, hvis det bliver nødvendigt.

Sådan lyder det fra Dansk Industri (DI), efter at Folketingets partier i samlet flok præsenterede en aftale om en ny, stor hjælpepakke på et pressemøde torsdag.

»Det er intet mindre end et samlet folketing, der går ud i samlet flok og laver så stor en pakke og er med til at sikre Danmark og hele erhvervslivet. Det er meget stærkt at se, at man så hurtigt kommer med så markante løsninger,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, til Berlingske.

Den nye hjælpepakke indeholder blandt andet midlertidig kompensation til selvstændigt erhvervsdrivende, som oplever et stort fald i omsætningen på grund af coronakrisen. Derudover indeholder pakken hjælp til at dække op mod 100 procent af de faste omkostninger hos virksomheder, hvor omsætningen er faldet med mere end 40 procent​.

Det er tiltag, som i høj grad er målrettet restauranter, hoteller, butikker og andre dele af servicebranchen, der er blandt de brancher, hvor behovet for hjælp har været allermest akut.

De globale markeder lukker

Konsekvenserne af coronakrisen kan dog mærkes i alle brancher og hos alle typer af virksomheder. Og om kort tid vil det blandt andet være eksportvirksomhederne, der bliver ramt af den næste »bølge«, vurderer Lars Sandahl Sørensen.

»Det er ikke bare Danmark, som lukker ned. Det er ligeledes alle vores globale markeder. Det er lande, som vi i høj grad lever af. Den næste bølge bliver, at vores virksomheder ikke kan få de komponenter, som de skal bruge til deres produktion,« siger han.

»Vi skal sørge for, at vi hurtigst muligt kan komme op på cyklen igen, når coronakrisen er overstået. De her værktøjer i hjælpepakkerne er lavet på en måde, så man kan skrue op og ned. Der vil være værktøjer, som ikke er der nu, men som der bliver brug for. Det kan være fremrykning af store offentlige investeringer, så vi kan få gang i hjulene igen. Det er ikke relevant nu, men det bliver det,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Et regulært syvmileskridt

Hos Dansk Erhverv mener adm. direktør Brian Mikkelsen, at den ny hjælpepakke er »et regulært syvmileskridt i den rigtige retning«.

»Det er et klart tegn på, at et samlet folketing har forstået, at arbejdet med at holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser langtfra er slut endnu,« siger Brian Mikkelsen.

»I de kommende dage og uger skal vi løbende sammen sikre mere nødvendig hjælp, så vi kommer gennem krisen med færrest mulige konkurser og mindst muligt tab af arbejdspladser,« tilføjer han.

Brian Mikkelsen opfordrer også bankerne til at hjælpe virksomhederne ud af coronakrisen.

»Nu er det samtidig vigtigt, at kreditinstitutionerne begynder at yde lån til virksomhederne. Vi kan ikke sikre, at alle virksomheder kommer igennem krisen, men vi skal sikre, at så mange som muligt gør, og pakken i dag fra et enigt folketing er et solidt skridt i den retning. Vi vil nu nærlæse aftalerne og løbende følge udviklingen for at se, om der er behov for justeringer og forbedringer,« siger Brian Mikkelsen.