Danmarkshistoriens største skattesag bliver stadig mere kulørt

Overblik: Hvordan kan det lade sig gøre, at snyde det danske skattevæsen til at udbetale 12,3 mia. danske skattekroner uden at blive opdaget i årevis? Her er et overblik over Danmarkshistoriens største skattesag, som bliver stadig mere kulørt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Skatteministeriet nu har afsluttet sin gennemgang af det, der uden sammenligning står til at blive Danmarkshistoriens største skattesag og konkluderet, at de danske skatteydere er blevet snydt for intet mindre end 12,3 mia. kr., er sagen langt fra opklaret.

Det store spørgsmål er, hvordan det har kunnet lade sig gøre for udenlandske forretningsfolk, at snyde skattevæsnet i et af verdens mest moderne lande for et beløb svarende til 2.255 kr. per dansker ung som gammel?

Som det ser ud lige nu ligger svarene hos hovedpersonerne i skandalen. De omfatter tilsyneladende en britisk forretningsmand, der lever i sus og dus i Dubai, et underbemandet dansk skattevæsen, der ikke har levet op til sin kontrolforpligtelse, samt en skattemedarbejder med ekstravagant livsstil.

Sagen, der første gang kom offentligheden for øre 25. august sidste år, handler i sin kerne om refusion af udbytteskat til udenlandske aktionærer i danske børsnoterede virksomheder. De senere år har udenlandske investorer, herunder store amerikanske pensionskasser og investeringsfonde i stigende grad købt aktier i danske virksomheder, som Novo Nordisk og Mærsk.

Når et dansk selskab udbetaler udbytte til aktionærerne i udlandet, skal det tilbageholde udbytteskatten på 27 pct. og indbetale det til Skat.

Hvis det land, aktionæren kommer fra, er et EU-land eller har en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark, har aktionæren mulighed for at få udbetalt refusion af udbytteskatten fra Skat ved at indsende en refusionsanmodning.

Ifølge Skat har et netværk af udenlandske selskaber brugt denne mulighed til at svindle. Selskaberne skal angiveligt i nogle tilfælde have fået udbetalt refusion to gange, mens de i andre tilfælde har fået udbetalt refusion, selvom det selskab, de oplyste at have aktier i slet ikke udbetalte udbytte. Selskaberne skal have forfalsket dokumention som et led i svindlen.

Den hovedmistænkte i sagen er i øjeblikket den 45-årige britiske forretningsmand Sanjay Shah, der i dag bor i Dubai.

Sanjay Shah ejer hedgefonden Solo Capital. Selskabet, der blev etableret i 2009, har aldrig været en økonomisk succes, hvis man skal tro en artikel fra britiske The Times fra juli i år. Selskabet er nu under afvikling.

Mistanken går på, at Sanjay Shah sammen med forretningspartner via sit netværk af selskaber har lænset den danske statskasse for milliarder.

Sanjay Shah har tidligere over for Dagbladet Børsen bekræftet, at han har fået i størrelsesordenen ni mia. kr. i refusion af udbytteskat til sine kunder i Solo Capital, men han mener, at det er sket helt legalt ved at udnytte et hul i den danske skattelovgivning.

Tidligere på måneden meddelte Sanjay Shah imidlertid via en presserådgiver til Finans.dk, at han ikke selv nogensinde har bedt om udbytterefusion.

»Hverken Mr. Shah eller selskaber, han ejer eller har aktier i, har nogensinde bedt om udbytterefusion i Danmark. Solo stod for at gennemføre handler for selskaber og fonde, der gjorde det. Muligheden har eksisteret i mindst ti år,« skrev presserådgiveren til Finans.dk.

Onsdag oplyste samme presserådgiver til Børsen, at Sanjay Shah kun har kendskab til refusionsudbetalingerne på de godt ni mia. kr.

At det overhovedet er kommet så vidt, at udenlandske forretningsfolk og selskaber kunne snyde den danske statskasse for 12,3 mia. kr. de seneste år, skyldes tilsyneladende en kombination af underbemanding i Skat, og at kontrollen med udbetalingen af udbytterefusion hos Skat var meget ringe. Det sidste påpegede Rigsrevisorerne i skarpe vendinger tilbage i april i år.

Allerede i september 2015 blev fire ledende medarbejdere sendt hjem fra Skat som følge af sagen. I kølvandet på Rigsrevisionens rapport er der indledt sager mod de tre af dem, mens den fjerde har forladt Skat i mellemtiden.

I juli i år kunne Dagbladet Børsen så referere en en intern rapport fra Skat, som dels bekræfter, at Skat internt gentagende gange spurgte til de voldsomt stigende udbetalinger af udbytterefusion, men hver gang faldt tilbage på en forklaring fra en medarbejder om amerikanske pensionskassers stigende aktiviteter i Danmark.

Samtidig viste rapporten, at behandlingen af de tusindvis af refusionsanmodninger og udbetalingen af milliarderne reelt lå i hænderne på ganske få medarbejdere.

I juni i år kunne Weekendavisen så afsløre, at en medarbejder i Skat i al hemmelighed er blevet sigtet for at have medvirket til svindlen som indsider. Han er også sendt hjem. Kort efter kunne Politiken fortælle, at der er tale om en medarbejder, der til daglig arbejdede med refusionen af udbytteskat i Skats særlige enhed i Høje Taastrup.

»En formodet indsider, der blandt andet havde gjort sig bemærket blandt sine kolleger, fordi han havde en dyr livsstil, dyre biler og en meget ung russisk hustru med kontroversielle forretningsforbindelser,« skrev Politiken i juni i år.