Danmark buldrer afsted: »Kurs mod højeste vækst i 27 år«

Den danske økonomi har fuld fart på efter coronakrisen, og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at væksten tager store spring. Der er kurs mod den højeste vækst i 27 år, siger cheføkonom.

Den danske økonomi har fuld fart på efter coronakrisen, og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at væksten tager store spring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi har fuld fart på, og udviklingen fortsætter i tredje kvartal.

Den såkaldte BNP-indikator fra Danmarks Statistik peger på en stigning på to procent sammenlignet med andet kvartal. Fremgangen er især drevet af udviklingen i serviceerhverv som hoteller, restauranter og rejsebureauer. Den stærke vækst i tredje kvartal kommer efter andet kvartal, som kan anses som selve genåbningskvartalet. Her nåede væksten helt op på 2,8 procent.

Den flotte vækst betyder, at den danske økonomi er kommet imponerende flot ud af coronakrisen og er på vej mod at slå rekorder.

»Vi har i Danmark kurs mod den højeste økonomiske vækst i 27 år, og det er en forventning, som blot bliver forstærket af dagens meget flotte tal. Dansk økonomi skyder i øjeblikket med høj fart og er kort og godt spænet ud af coronakrisen. Vi er på rekordtid gået fra at tale om økonomisk afmatning til en økonomi, som nu slår nye rekorder,« skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Arbejdernes Landsbank forventer, at den danske økonomi vil vokse med 4,4 procent i år. Det vil være den højeste vækst siden 1994.

Hos Danske Bank er cheføkonom Las Olsen overrasket over den store vækst. Han mener, at det kan puste liv i debatten om overophedning af økonomien.

»Væksten er klart højere end vi havde ventet og betyder, at BNP nu ikke bare har indhentet niveauet fra før coronakrisen, men faktisk er højere, end vi ville have regnet med, hvis der slet ikke havde været nogen krise. Selvom enkelte brancher stadig er ramt, ikke mindst inden for turismen, så er der så meget fart på i resten af økonomien, at det mere end opvejer det. Det betyder også, at diskussionen om overophedning bliver mere aktuel. Vi har nu både de mange signaler om et stramt arbejdsmarked og tallene for den samlede produktion, der viser, at der er uholdbart meget fart på,« skriver Las Olsen i en kommentar.

Den imponerende vækst i tredje kvartal betyder også, at beskæftigelsen følger med opad. Beskæftigelsesindikatoren peger på, at den samlede beskæftigelse vil gå frem med 1,7 procent.

»Det betyder, at beskæftigelsen allerede nu er betydeligt højere end før coronatiden. Det er derfor heller ikke så overraskende, at virksomhederne lige nu oplever mangel på arbejdskraft som den mest begrænsende faktor på deres forretning,« siger Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie.

Alt i alt indikerer det, at dansk økonomi klarer sig markant bedre end de lande, vi normalt sammenligner os med.

»Når man sammenligner med resten af den vestlige verden – ja faktisk med hele den globale økonomi – står Danmark ekstremt stærkt. Vi har de seneste to kvartaler haft suverænt den højeste vækst blandt de lande, vi normalt sammenligner os med. USA havde et svagt tredje kvartal, i Storbritannien har genåbningen tabt fart og økonomien er i modvind fra den meget omfattende forsyningskrise. I euroområdet har genåbningen været langsom, og ikke mindst Tyskland er ramt af forsyningsproblemer i industrien,« siger Ulrik Harald Bie.