Coronakrisen har slået et kæmpe hul i statskassen: Nu skal Nicolai Wammen finde 207 milliarder kroner

For at dække regningen for coronakrisen og regeringens hjælpepakker skal staten nu finde 207 milliarder kroner mere, end regeringen forventede for blot seks måneder siden. Det oplyser Finansministeriet mandag aften.

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenter tirsdag klokken 12. Økonomisk Redegørelse, der indeholder regeringens aktuelle vurdering af dansk økonomi og de offentlige finanser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens mange danskeres bankbøger er vokset under coronakrisen, er pengene fosset ud af statskassen.

Store hjælpepakker og svindende skatteindtægter gør, at staten nu skal finde 207 milliarder kroner mere end forventet ved årets indgang.

Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse, som kommer forud for, at finansminister Nicolai Wammen (S) tirsdag præsenterer Økonomisk Redegørelse, der indeholder regeringens aktuelle vurdering af dansk økonomi og de offentlige finanser.

Mere præcist skønner Finansministeriet nu, at staten har et samlet finansieringsbehov på 294 milliarder kroner i indeværende år. Ved årets indgang forventede ministeriet et finansieringsbehov på 87 milliarder kroner.

»Behovet for ekstra finansiering skyldes særligt hjælpepakkerne i forbindelse med coronaepidemien, men også blandt andet ventede lavere skatteindtægter grundet de økonomiske konjunkturer,« skriver Finansministeriet i meddelelsen.

Finansieringsbehovet dækkes gennem låntagning eller ved træk på statens konto i Danmarks Nationalbank, oplyser Finansministeriet.

Ingen overraskelse

Det øgede finansieringsbehov kommer ikke som nogen stor overraskelse. For at holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser har regeringen og Folketinget lanceret en stribe hjælpepakker vel vidende, at disse vil koste statskassen et trecifret milliardbeløb.

Samtidig anslog Nationalbanken allerede i april, at statens finansieringsbehov var vokset med cirka 200 milliarder kroner som følge af coronakrisen.

»En fremskrivning af statens forventede indtægter og udgifter viser, at staten i perioden fra begyndelsen af april til slutningen af juli skal finde finansiering for godt 250 milliarder kroner,« skrev Nationalbanken i en analyse offentliggjort 15. april.

»Sammenlignet med det forventede finansieringsbehov inden coronakrisen er finansieringsbehovet i denne periode steget med godt 200 milliarder kroner,« lød det videre.

I analysen fremhævede Nationalbanken også, at Danmarks lave statsgæld og sunde offentlige finanser sikrer et godt udgangspunkt for at finansiere de øgede udgifter, som coronakrisen har medført.