Cheføkonomer ærgrer sig over nye konkurstal fra Danmarks Statistik: »Det er ikke et tal, som man kan bruge til en pind«

Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for antallet af konkurser i april, hvor coronakrisen gjorde ondt på mange virksomheder. Konkurstallene er dog behæftet med usikkerhed, og det ærgrer flere økonomer.

Boghandelen Arnold Busck er blandt de virksomheder, der har været nødt til at dreje nøglen om på grund af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten 500 virksomheder måtte dreje nøglen om i april, hvilket førte til tabet af 2.155 job – det største jobtab i én måned siden maj 2012.

Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort onsdag morgen.

Mere præcist blev 494 virksomheder erklæret konkurs i april. Heraf var de 209 – eller 193, hvis man justerer for sæsonudsving – aktive virksomheder.

»Men det er ikke et tal, som man kan bruge til en pind,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

De nye konkurstal er nemlig »behæftet med nogen usikkerhed,« som Danmarks Statistik selv formulerer det.

»Det skyldes, at Sø- og Handelsretten og Skifteretterne var i nøddrift fra 12. marts til 26. april, hvor de primært behandlede egenbegæringer om konkurs samt øvrige hastesager,« skriver Danmarks Statistik.

Det ærgrer Jeppe Juul Borre.

»Vi skal spejde langt for at få et klart billede af omfanget af konkurser i dansk erhvervsliv som følge af coronakrisen. De seneste måneder er statistikken reelt sat ud af drift, og det er problematisk. Der er nemlig ingen tvivl om, at coronakrisen har ramt danske virksomheder med lynets hast,« siger Jeppe Juul Borre og fortsætter:

»Og selv om krisen ikke har varet i særlig lang tid endnu, så har mange virksomheder fået revet hele eller dele af deres omsætningsgrundlag væk under sig fra den ene måned til den anden.«

Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, ærgrer sig også over manglen på pålidelige tal for antallet af konkurser.

»I disse tider er det vigtigt at få indsamlet så meget information om de skadevirkninger på økonomien, som krisen medfører, og derfor er det lidt ærgerligt, at den vigtige konkursstatistik fortsat er præget af betydelig usikkerhed,« siger Jes Asmussen.

Heller ikke pålidelige tal for tvangsauktioner

Hos Dansk Byggeri er cheføkonom Bo Sandberg heller ikke helt begejstret for de nye tal.

»Det er dog ikke helt fair at kritisere retssystemet eller Danmarks Statistik for en endnu ikke retvisende konkursstatistik, når der har været tale om en force majeure-situation,« siger Bo Sandberg.

»Den virkelige verden venter dog desværre ikke på Sø- og Handelsretten, og der har også i april været flere markante konkurser, blandt andet Arnold Busck,« tilføjer Bo Sandberg.

Onsdag morgen har Danmarks Statistik ligeledes offentliggjort nye tal for antallet af tvangsauktioner.

Men Danmarks Statistik vurderer, »at de tilgængelige data ikke er egnede til at give et retvisende billede af det reelle omfang af bekendtgjorte tvangsauktioner«.

I april blev der således kun bekendtgjort 92 tvangsauktioner, når der korrigeres for sæsonudsving. Det er væsentligt lavere end det niveau, der har været i de seneste måneder, hvor gennemsnittet i perioden fra april 2019 til februar 2020 har ligget på 191.

Det er fortsat uvist, hvornår der igen vil komme retvisende tal for tvangsauktioner og konkurser, lyder meldingen fra Danmarks Statistik.

»Den datamæssige situation er selvsagt beklagelig – ikke mindst i den nuværende situation, hvor antallet af konkurser kan blive påvirket ekstraordinært som følge af restriktioner eller anden nedgang i erhvervsaktivitet, eller som følge af hjælpeforanstaltninger til visse erhverv. Varigheden af dataproblemerne afhænger af den tid, som det vil tage Skifteretterne og Sø-og Handelsretten at få normaliseret driften efter nøddriftssituationen,« skriver Danmarks Statistik.