Cheføkonom efter nye tal for hovedmotor i dansk økonomi: »Eksporten kan blive den manglende brik i den økonomiske genopretning«

I forhold til mange andre lande har Danmarks eksport klaret sig fornuftigt igennem coronakrisen. Men landets eksportvirksomheder går nogle hårde måneder i møde, advarer flere cheføkonomer i kølvandet på nye eksporttal.

Den danske eksport af varer faldt kraftigt i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I juni steg eksporten af varer med 2,2 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er anden måned i træk med fremgang, og det vidner om, at dansk økonomi er på vej tilbage på sporet efter et hårdt forår.

Men selv om eksporten har vist positive takter de seneste to måneder, er coronakrisen langt fra et overstået kapitel for danske eksportvirksomheder, fremhæver flere økonomer.

»Fremgangen i eksporten er enormt glædelig, og man skal ikke kimse ad dens betydning for dansk økonomi. Men det er samtidig vigtigt at holde begge ben på jorden midt i begejstringen, da stigningen sker på en lidt billig baggrund. Eksporten bragede ned i den første del af coronakrisen, så de seneste to måneders stigning sker altså fra et lavt udgangspunkt,« siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Trods fremgangen i maj og juni er eksporten faldet med 6,9 procent de seneste tre måneder sammenlignet med de foregående tre måneder. En stærk start på året betyder dog, at eksporten i årets første halvår kun er én procent lavere end i først halvdel af 2019.

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri

»Malet med bred pensel er første halvår vel overstået. Men nu kommer »den svære toer«, hvor der i en coronaramt verdensøkonomi skal følges op på den flotte præstation. Men ingen tvivl om, at eksportfremgangen i juni er et godt udgangspunkt.«


Det er et lyspunkt, mener cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen. Han påpeger også, at dansk økonomi ikke er lige så hårdt ramt af coronakrisen som mange andre lande.

»Vi er dog fortsat bekymrede for de danske eksportvirksomheder og ser en betydelig risiko for, at eksporten kan blive den manglende brik i den økonomiske genopretning af dansk økonomi. Her er vi nemlig i højere grad afhængige af, at de andre økonomier igen kommer op i gear,« siger Søren V. Kristensen.

»I mange tilfælde vil der være tale om økonomier, som indtil videre ikke er sluppet lige så nådigt gennem krisen som dansk økonomi. Det kan forlænge krisen betydeligt for industrien og eksportvirksomhederne sammenlignet med andre dele af økonomien,« siger Søren V. Kristensen, der dog påpeger, at flere tal peger på fremgang i Tyskland, der et vigtigt marked for mange danske virksomheder.

De store udfordringer ligger forude

I Danske Bank fremhæver cheføkonom Las Olsen også, at dansk eksport har klaret sig bedre igennem krisen end mange andre lande. Det skyldes blandt andet, at medicin udgør en forholdsvis stor andel af dansk eksport.

»Det har nok også hjulpet, at den danske produktion er fortsat under krisen, mens der mange andre steder har været lukket ned – også i industrien,« vurderer Las Olsen.

»Vi er bekymrede for, at der kan komme et efterspil i form af lavere efterspørgsel efter danske varer, fordi den dybe krise i for eksempel Sydeuropa har ramt købekraften dér, men indtil videre ser det altså ganske fornuftigt ud, også med meldingerne om beholdningen af eksportordrer,« siger han.

Hos Dansk Byggeri fremhæver cheføkonom Bo Sandberg, at »de store udfordringer for eksporten ligger forude«.

»Malet med bred pensel er første halvår vel overstået. Men nu kommer »den svære toer«, hvor der i en coronaramt verdensøkonomi skal følges op på den flotte præstation. Men ingen tvivl om, at eksportfremgangen i juni er et godt udgangspunkt,« siger Bo Sandberg.

Eksporten udgør sammen med privatforbruget de to hovedmotorer i dansk økonomi. Hver især trækker de to motorer omkring halvdelen af væksten i dansk økonomi.

I starten af coronakrisen faldt privatforbruget kraftigt, men i takt med at restauranter, barer og storcentre har fået lov til at holde åbent igen, er der kommet mere gang i danskernes forbrug.

Fredag 14. august offentliggør Danmarks Statistik det første estimat af dansk BNP i andet kvartal.