Businessoverblik: Solid lønstigning giver fred i SAS

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Så kom ny overenskomst for piloterne i SAS i hus. Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen mener, at det bliver en dyr aftale for SAS. Den kommer til at give SAS en ekstra udgift til lønninger på 760 mio. kr., mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Hanna

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik fra Berlingske Business med blandt andet ny overenskomst for piloterne i SAS og topadvokater, som tjener masser af penge. Men først til en folkeskolelærer, som er kommet i en meget stor skatteklemme.

1
Chok over kæmpe skatteregning

Folkeskolelærer Lotte Kenvig fik sig lidt af et chok, da hun åbnede et brev fra Skattestyrelsen. Hendes syge mand havde arkiveret alle breve fra skattevæsenet uåbnet, og nu skyldte familien over tre mio. kr. i skat. Mere præcist lød kravet på 3.125.586,45 kr.

Det skriver Berlingske Business.

Lotte Kenvigs mand drev i mange år produktionsvirksomheden O.K. Kenvig A/S i Brøndby, der senere blev omdannet til en ren handelsvirksomhed. Da Lotte Kenvigs mand fik konstateret en ubehagelig kræftsygdom, forsøgte hun at tage over. Hun lavede en række hævninger i virksomheder, men anede ikke, at det vil føre til dobbeltbeskatning.

2
Solid lønstigning til SAS piloter

En samlet lønstigning på 11 pct. fordelt over tre år samt jobsikkerhed. Det blev resultatet af de meget lange overenskomstforhandlinger mellem SAS og selskabets piloter. Sent torsdag aften kunne der endelig komme hvid røg op fra forhandlingerne, og en aftale var i hus.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen fremhæver, at pilotstrejken bliver dyr for SAS, og den netop indgåede overenskomst hjælper hellere ikke på selskabets økonomi. Aftalen skulle vise lønstigninger på henholdsvis tre pct., 3,5 pct. samt fire pct. i de tre år overenskomsten løber.

Det er højere end de gennemsnitlige lønstigninger, man i øjeblikket ser på det store brede arbejdsmarked for faglært og ufaglært arbejdskraft.

»SAS havde oprindelig tilbudt en væsentlig lavere lønstigning. Udover lønstigningen bliver der også tale om forbedring i sikkerhed i ansættelsen, forlyder det. Lønstigningen er stor, og spørgsmålet er, om ikke også de andre personalegrupper i SAS har bemærket udviklingen,« skriver Per Hansen i en kommentar til den nye aftale.

»Der har været udvist løntilbageholdenhed ved seneste overenskomster af hensyn til konkurrenceevnen, men i den henseende vil det kun være naturligt, hvis også andre personalegrupper skifter fra fløjls- til boksehandsker og minder SAS om, at løndøren må være åben. Det springende punkt er, om SAS kan få produktiviteten yderligere op. I så fald kan lønstigninger forsvares. Hvis ikke bliver det en dyr omgang,« skriver han videre.

Han fremhæver, at hvis den nye overenskomst for piloterne i SAS kommer til at danne præcedens for resten af personalegrupperne i virksomheden, vil det give SAS en ekstra udgift til lønninger på omkring 1,1 mia. svenske kroner. Det svarer til 760 mio. kr.

3
Suverænt år for advokaterne

Sidste år var et usædvanligt godt år for advokatbranchen. Den kan fremvise vækstrater, som rigtig mange andre virksomheder vil juble over. Advokathuset Gorrissen Federspiel har haft en vækst i omsætningen på »kun« 3,5 pct., hvilket er det laveste.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Alle de store advokathuse har haft en markant vækst, ikke mindst i indtjeningen. Hos Advokathuset Bruun & Hjejle er det i høj grad virksomhedshandler, som skæpper godt i kassen.

Bruun & Hjejles bruttoresultat pr. medarbejdere ligger på 2,01 mio. kr., hvilket er det højeste.

Selv om Gorrissen Federspiel er det advokatfirma, som ligger med laveste vækst, understreger managing partner Martin André Dittmer, at firmaet har leveret i henhold til forventningerne og efter planen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4
Masser af penge i Mercedes

Bilsalget boomer, og det skæpper godt i kassen hos danske bilfamilier. Ikke mindst Ejner Hessel, der er jysk forhandler af Mercedes-Benz. Virksomheden har tredoblet indtjeningen på fem år.

Det skriver borsen.dk.

Det er de fire brødre Ejner, Sten, Bent og Hans Peder, der har Hessel-koncernen, og de kan se, at virksomhedens salg er vokset fra 600 mio. kr. og til 5,5 mia. kr. over fem år. Resultat efter skat er samtidig vokset fra 40 mio. kr. til 135 mio. kr.

Det fremgår af et helt nyt regnskab fra Ejner Hessel Holding.

»Det er en stor fornøjelse at være bilforhandler i øjeblikket, andet kan man ikke sige. Det sætter en streg under, at der er gang i samfundet,« siger Ejner Hessel, der er adm. direktør.

Udover Mercedes sælger virksomheden også Renault, Dacia og Smart. Sidste år var det dog især salget af Mercedes, der gik godt. Det drejer sig specielt modellerne A-klasse, C-klasse og E-klasse.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden skriver tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

  • Vi slutter ugen af med endnu et af de helt store nøgletal. I dag får vi nemlig arbejdsmarkedsrapporten (non-farm payrolls) for april i USA. Arbejdsmarkedets tilstand er en af de vigtigste parametre for centralbankens rentepolitik og et (for) stærkt arbejdsmarked har tidligere været grobund for bekymring, eftersom det indgyder frygt for højere renter blandt investorerne.
  • Før vi får tal fra det amerikanske arbejdsmarked, får vi en status på inflationen i april i forbruger- i producentpriserne (CPI & PPI) for euroområdet. Derudover får vi de endelige tal for erhvervstilliden i servicesektoren (PMI og ISM) i USA. Den amerikanske centralbank Feds Evans er skemalagt til at tale senere på dagen.
  • I dag er det tid til en af vores hjemlige giganter, eftersom Novo Nordisk aflægger sit regnskab for 1. kvartal. Novo Nordisks regnskab kommer midt i en dansk regnskabssæson, der har vist blandede takter, med markante udfald til begge sider. Godt halvdelen af de danske selskaber har aflagt regnskab indtil nu, og indtil videre slår selskaberne særligt på indtjeningssiden i forhold til, hvad vi har set de sidste to kvartaler.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder er yderst afdæmpede fredag, hvor effekten af fraværet af både de japanske og de kinesiske aktører har fået følgeskab af en stor tilbageholdenhed hos de tilbageværende markedsdeltagere op til offentliggørelsen af den amerikanske arbejdsmarkedsrapport.

  • Nikkei 225 i Japan: Lukket
  • Hongkongs Hang Seng: 0,0 pct.
  • China Shanghai Composite: Lukket
  • Sydkoreas Kospi: -0,7 Pct.