Businessoverblik: Danmarks barkonge nummer et hårdt ramt af coronakrisen – »Bom! Så kommer marts, og vi taber klarinetten fuldstændigt«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Gothersgade lidt efter midnat lørdag 14. marts 2020. En normal lørdag nat er der masser af liv på de mange barer på Gothersgade, herunder også Andy's Bar, som ejes af den ukronede danske barkonge, Adam Falbert. Men efter nedlukningen 11. marts gik alt i stå. Nu har investorerne bag Adam Falberts nattelivsvirksomhed skudt 140 millioner kroner i selskabet og indstillet alle ekspansionsplaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Godmorgen!

Det er fredag morgen, weekenden banker snart på døren, og Berlingske Business er klar med et veloplagt overblik til dig, der vil være godt klædt på med dagens nyheder.

Vi kan gå weekenden i møde med en bred vifte af nyheder, herunder at Danmarks ukronede barkonge kæmper for sit nattelivsimperium, at solceller nu er blevet en forretning, der kan finansieres af realkredilån, og så skal vi høre sidste nyt i sagen om kapitalfonden FSN og danskernes skattegæld.

Men først skal vi forbi verdens rigeste mand, amerikanske Jeff Bezos, som nu slår sin egen rekord i, hvor rig han er. I den modsatte ende af skalaen kan du få svar på fem spørgsmål om danskernes milliardgæld til det offentlige.

Bezos og Amazon har nydt godt af coronakrisen

Jeff Bezos, verdens rigeste mand, der står bag onlinegiganten Amazon, slår nu sin egen hidtidige rekord for, hvor formuende han er. Det skriver CNN Business.

Det er den øgede internethandel under coronakrisen, der har sendt Bezos’ formue på himmelflugt. Nu er han god for 172 milliarder dollar, svarende til 1.144 milliarder kroner.

Dermed har han denne uge oversteget den formue, han havde samlet, da han var gift. Da han i 2019 blev skilt fra sin hustru gennem 25 år, MacKenzie Bezos, fik hun 25 procent af parrets Amazon-aktier.

Ifølge CNN Business har MacKenzies formue også nydt godt af coronakrisen. Hun er nu god for 57 milliarder dollar svarende til næsten 380 milliarder dollar.

Verdens rigeste mand, Jeff Bezos, slår nu sin egen rekord i, hvor stor en formue han er god for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AP/Ritzau Scanpix.

Nu skal realkreditlån finansiere solcelleanlæg

Realkreditlån skal for første gang bruges til at finansiere solcelleanlæg. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Landets største realkreditselskab, Nykredit, finansierer tre solcelleparker fra Better Energy med realkreditlån for et trecifret millionbeløb. Det skal bidrage til nå det politisk fastsatte mål om at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030 i forhold til 1990-niveauet.

»Hvis vi som samfund skal nå det, skal vi gå nye veje, og vi kan gøre en forskel ved at stille det danske realkreditsystem til rådighed,« siger Tonny Thierry Andersen, bankdirektør i Nykredit, til Finans.

Snydt kapitalfond vil kæmpe til den bitre ende for erstatning

Hvis den erstatningsdømte svenske kapitalfond Procuritas havde troet, at de kunne stoppe rivalen FSN Capitals jagt på 650 millioner kroner med en melding om, at der ikke er nogen penge tilbage i det erstatningsdømte selskab efter skandalehandlen af Gram Equipment, så kan de godt tro om igen. De skriver vi på Berlingske.

Det udpensler FSN Capital nu i klare vendinger til Procuritas, som man i begyndelsen af 2018 købte den jyske producent af udstyr til isproduktion af.

Afvisningen af at hoste op med de 650 millioner kroner i erstatning, som en voldgiftsafgørelse i sidste uge entydigt pålagde svenskerne at gøre, holder ikke, lyder budskabet.

Procuritas må få hevet pengene retur fra de bagvedliggende investorer såsom statsejede norske Argentum og en fond under storbanken Morgan Stanley.

Danskernes milliardgæld til det offentlige: Få svar på fem spørgsmål

Borgere og virksomheder skylder det offentlige 129 milliarder kroner. Gælden vokser konstant og er mere end fordoblet siden 2005.

En million danskere har gæld til det offentlige. Berlingskes skattemedarbejder Vibe Hyltoft svarer på fem centrale spørgsmål.

Få blandt andet svar på: Hvorfor har gældsbjerget fået lov til at vokse sig så stort? Kradser skattevæsenet slet ikke nogen penge ind hos skyldnerne?

Kriseramt barkonge kæmper for sit imperium: »Bom! Så kommer marts, og vi taber klarinetten fuldstændigt«

Danmarks ukronede barkonge Adam Falbert, der er adm. direktør og stifter af nattelivskoncernen Rekom, er klar til at rive 2020 ud af kalenderen, efter at nedlukningen på grund af coronakrisen har tvunget ham til at hente 140 millioner kroner i ny kapital for investorerne. Det skriver Børsen.

Siden 2007 har Adam Falbert opbygget et nattelivsimperium, der i dag består af 125 forskellige barer og natklubber i Danmark, Norge og Finland. Frem til coronakrisen ramte, gik det mildest talt strygende. Ifølge et netop afleveret 2019-regnskab steg Rekoms omsætning intet mindre end 56 procent til 896 millioner kroner, når man medregner den fulde effekt fra opkøb af bargrupper i Norge og Danmark. Samme vækst oplevede driftsindtjeningen, som ifølge Børsen nåede 144 millioner kroner.

»Vi slutter 2019 super stærkt og præsterer den bedste januar og februar nogensinde, og så bom! Så kommer marts, og vi taber klarinetten fuldstændigt,« siger 43-årige Adam Falbert, til Børsen.

Han blev i 2018 mangemillionær, da kapitalfonden Catacap købte en majoritetsandel i selskabet. Nu har ejerkredsen, som udover Falbert og Catacap består af omkring 100 partnere og medarbejdere i Rekom, måttet skylde 140 millioner kroner i selskabet for at holde det oven vande. Samtidig er alle ekspansionsplaner sat i bero.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Her er tre forhold, som Nordnet-investeringsøkonom Per Hansen opfordrer investorerne til at holde øje med fredag.

  • Aktivitetsniveauet i Europa vil være påvirket af, at de amerikanske markeder er lukket fredag forud for den amerikanske uafhængighedsdag lørdag. Uden den amerikanske dirigentstok vil der mangle en kursmæssig »vejviser«.
  • På nøgletalsfronten vil fokus blandt andet være på Tysklands og eurozonens PMI. Den europæiske økonomi er fortsat vækstmæssigt groggy og aktivitetsniveauet fortsat moderat, men spørgsmålet er, om oplukning af økonomierne kan begynde at anes i en lidt mindre pessimistisk stemning?
  • Tesla satte endnu en ny rekord, og efter en stigning på otte procent har selskabet nu en markedsværdi på 224 milliarder dollar svarende til 1.490 milliarder kroner. Tesla kører ikke kun sine egne veje produktmæssigt men i høj grad også aktiemæssigt.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.
USA lukkekurser torsdag

  • Dow Jones +0,36 pct.
  • S&P 500 +0,45 pct.
  • Nasdaq +0,52 pct.

Indeks fredag kl. 06.30

  • Japan Nikkei +0,08 pct.
  • • Hongkong Hang Seng +0,84 pct.
  • • Kina CSI +1,04 pct.