Business update: Tesla i ilden: Myndigheder giver skarp advarsel

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder indenfor økonomi og virksomheder.

Elon Musk er kommet i modvind på et af Teslas største vækstmarkeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE SKIPPER

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business update.

Vi skal blandt andet forbi historien om, at markant flere virksomheder nu har svært ved at betale husleje på grund af tvangslukningerne. Men vi begynder med GameStop-aktien, som nu er på retræte:

Ak­tiera­ket­ten GameStop er nu fal­det 88 procent fra top­pen: »Bob­len er bri­stet«

De seneste uger har private investorer og hedgefonde sloges om aktien i spilforhandleren GameStop, der sendte aktien i vejret. Men det nu er ved at ebbe ud, skriver Børsen.

VIX-indekset, der udtrykker usikkerheden på det amerikanske aktiemarked, er tilbage ved normalen efter voldsomme stigninger, og GameStop-aktien er nu faldet 88 procent fra toppen 28. januar

»Ja, GameStop-boblen er bristet,« siger Lars Skovgaard Andersen, der er seniorinvesteringsstrateg hos Danske Bank, til avisen. Han mener, at GameStop-aktien blev indhentet af realiteterne, som er, at indtjeningen ikke understøttede den høje kurs.

Ube­talt hus­le­je i vold­som stig­ning på grund af tvang­sluk­nin­ger: »Mar­kant fle­re virk­som­he­der har svært ved at be­ta­le«

Tvangslukningerne er begyndt at gøre ondt på landets virksomheder, og det har medført, at mange nu ikke kan betale husleje.

Det skriver Børsen på baggrund af tal fra brancheforeningen Ejendom Danmark.

De samlede restancer er steget til 3,7 mia. kroner i januar, mens niveauet i december 2020 var 2,0 mia. kroner. Restancer på 3,7 mia. kroner betyder, at 3,5 procent af de samlede huslejekrav ikke er blevet betalt.

Jannick Nytoft, der er administrerende direktør i Ejendom Danmark, peger på, at det ikke kun er hotellet og shoppingbranchen, der er udfordret. Også virksomheder med kontorlokaler har svært ved at betale husleje.

»Når kontorerne udvikler sig på denne måde, er det udtryk for, at det bider mere rundt omkring i dansk økonomi. Markant flere virksomheder har svært ved at betale den kvartalsvise husleje,« siger han til Børsen.

Tesla i ilden: Myndigheder giver skarp advarsel

Tesla har fået en skarp advarsel af de kinesiske myndigheder, og det er ikke just gode nyheder for bilproducenten, som har Kina som det vigtigste vækstmarked.

Tesla  var mandag indkaldt til møde i Beijing og Shanghai af Statens Administration for Markedsregulering (SAMR) efter et voksende antal kundeklager og potentielle problemer med sikkerheden. Det skriver Finans.

»Forbrugere beretter om forskellige problemer vedrørende uregelmæssige accelerationer, batterier der bryder i brand og automatiske systemopdateringer«, skriver SAMR i en pressemeddelelse.

SAMR har bedt Tesla om at »følge Kinas love og regler på det strengeste«. Ellers kan det få konsekvenser.

Det er dog endnu uvist, hvilke konsekvenser der er tale om. Tesla har understreget, at selskabet vil undersøge sagen grundigt.

Fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1: Det har været diskuteret i snart et år, men er blevet afvist gang på gang – nu har regeringen ombestemt sig

Tirsdag præsenterede et flertal en ny politisk aftale, der udvider hjælpepakkerne. Særligt ét punkt har været diskuteret igen og igen siden krisens begyndelse, men regeringen har afvist gang på gang – lige indtil nu. Læs historien af Sebastian Persson pg Christina Elkorn her.

Læs også: Overblik: Her er den nye hjælp til dansk erhvervsliv

2: Ministeren vil tage nyt coronavåben i brug: »Hvis alt går godt, kan vi have indført det i løbet af en måned«

Tirsdag eftermiddag er det på et samråd i Sundheds- og Ældreudvalget kommet frem, at regeringen vil tage coronatest af spildevand i brug inden for en måneds tid, hvis den faglige vurdering fra Statens Serum Institut bakker op om det. Berlingskes Christina Elkorn skriver mere om det her.

3: Kan Italien reddes? Mario Draghi skal rydde op i det rod, som han selv har været med til at skabe

Den tidligere ECB-chef Mario Draghi står til at få ansvaret for at presse nødvendige reformer igennem et vrangvilligt parlament som Italiens kommende premierminister. Men Draghi er selv medansvarlig for problemerne ved at have holdt Italiens renter kunstigt lave, hvorved politikere de senere år har kunnet undgå svære beslutninger. Draghi repræsenterer måske sidste chance for at bringe Italien på ret kurs. Læs kommentaren af økonomisk redaktør Ulrik Bie.

4: Drømmelån på vej ud – nyt boliglån er på banen

Boligrenten stiger, og fra i dag er et nyt fastforrentet lån det toneangivende til de danske boligkøbere. Den svagt stigende rente kommer samtidig med, at nye tal viser, at nye boliger, som bliver sat til salg, bliver revet væk. Læs historien af Frederik Monrad Juel her.

5: Svenske iværksættere vil sælge atomstrøm til klimabevidste danskere

Den svenske opstartsvirksomhed Kärnfull Energi er klar til at indtage Danmark. Selskabet håber at kunne sælge atomstrøm til klimabevidste danske elkunder og samtidig sætte skub i en bevægelse for atomkraft i Danmark. Læs mere af Berlingskes Vibeke Svansø her.