Business-update: Nu betaler boligejere mere i gebyr end i rente

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Dan­sker­ne be­ta­ler mere i bi­drags­sats end i ren­te på de­res re­al­kre­dit­lån. Fold sammen
Læs mere

God eftermiddag på denne regnfulde fredag, hvor Berlingskes Business-redaktion som altid giver dig overblikket over dagens vigtigste erhvervshistorier.

Om du stadig hænger på jobbet, er på vej hjem i toget eller lige er trådt ind ad døren, så er her dagens Business-Update.

EU spæn­der ben for om­stridt hjæl­pe­pak­ke: In­gen støt­te til tom­me fly­sæ­der

Et flertal i Folketinget blev i sommer enige om en hjælpepakke til dansk luftfart, der skulle holde hånden under dansk indenrigsluftfart. Blandt andet ved at give tilskud til selskaber, der ikke kunne sælge tilstrækkeligt billetter, så de stadig kunne gennemføre flyvningerne.

Men hjælpeordningen er ikke blevet godkendt under EUs statsstøtteregler og kan derfor ikke blive til noget. Det skriver Børsen.

»Det var vores forsøg på at sørge for, at nogle danske luftfartsselskaber kunne overleve. I flybranchen er det sværere at få godkendt støtteordninger end på andre områder, fordi branchen er så internationalt konkurrenceudsat,« siger transportordfører Andreas Steenberg (R) til Børsen.

Michael Svane, direktør i DI Transport, fortæller til Børsen, at en rute fra Karup til København allerede er nedlagt, og at et flyselskab har standset flyvninger til Aalborg.

Her er storbankerne med de mest tilfredse kunder

De seneste mange år har Arbejdernes Landsbank været danskernes favoritbank, og dette år er ingen undtagelse. Men en anden stor bank sniger sig nu op på den mangeårige favorit.

Lån & Spar Banks privatkunder er nemlig kun en anelse bagefter Arbejdernes Landsbank i Loyalty Groups seneste undersøgelse af danskernes tilfredshed med deres banker. Det skriver Finans.

I bunden af listen ligger de to storbanker Danske Bank og Nordea. Her er kunderne ifølge undersøgelsen mindre tilfredse og loyale end i de øvrige større banker.

Na­tio­nal­ban­ken: Dan­sker­ne be­ta­ler mere i bi­drags­sats end i ren­te på de­res re­al­kre­dit­lån

De danske boligejere betaler nu i snit mere i gebyr til realkreditten for at administrere deres lån, end de betaler investorerne for at låne.

Det skriver Børsen på baggrund af oplysninger fra Nationalbanken.

Ifølge tal fra Nationalbanken er den gennemsnitlige rente på danskernes realkreditlån mere end halveret siden starten af 2014, mens bidragssatserne har ligget mere stabilt.

Således er den gennemsnitlige rente faldet fra 2,05 procent i starten af 2014 til 0,8 procent i august i år, mens den samlede betaling af rente og bidragssats er faldet fra 2,81 procent til 1,61 procent.

En dansk realkreditlåner betaler dermed i snit 8.000 kroner årligt i rente pr. lånt million, mens bidragssatsen ligger på 8.100 kroner.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1: Efter nye oplysninger: »Jeg håber, at Danske Bank holder op med at kalde hvidvasksagen for Estland-sagen«

Danske Bank i Litauen lod omfattende mistænkelige summer strømme igennem banken og spillede en nøglerolle i tysk hvidvaskskandale, viser rapport. Derfor bør banken nu iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der foregik i den baltiske filial, mener eksperter og politikere.

Det skriver Berlingskes Søren Martin Olsen.

2: Toppolitiker med nul erhvervserfaring saboterer debat om sexchikane – Støjberg på ugens største nedtur

Venstres næstformand Inger Støjbergs magtfulde poster har sparet hende for mange ubehageligheder, men nu deler hun ud af sin uvidenhed om sexisme til dansk erhvervsliv. Ugens stærkeste optur tager Nationalbankens nye kronprinsesse.

Læs denne uges op- og nedture fra Berlingske Business' to overdommere, Thomas Bernt og Birgitte Erhardtsen her.

3: Hver anden topchef svarer ja til et af tidens store spørgsmål: »Sympatisk« – men op til egen dømmekraft

51 procent af topcheferne i Berlingskes Toplederpanel mener, at danske virksomheder bør betale støtten tilbage fra hjælpepakkerne, hvis de har den finansielle styrke til det. Etik, moral og samfundssind er højaktuelt under coronakrisen, men spørgsmålet – og det dertilhørende svar – er ikke så ligetil, påpeger eksperter.

Læs også historien, hvor Peder Hornshøj, adm. direktør i Bravo Tours, og  André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany, svarer på, om de mener, at danske virksomheder bør tilbagebetale hjælpepakkerne, hvis de har finansiel styrke til.

Berlingskes Sebastian Persson har historierne.

4: Et år, tre år, ti år, 12 år: Skat bruger længere og længere tid på skattesager

Nye tal viser, at Skat bruger stadigt længere tid på at afgøre skattesager. I sager om transfer pricing kan det resultere i ventetider på helt op til ti år, før en sag er behandlet og afgjort i skatteforvaltningen. Dansk Erhverv opfordrer Skatteministeren til at få ventetiderne ned.

Læs historien fra Berlingskes Vibe Hyltoft her.

5: Teslas populære Model 3 står til at stige med 93.500 kroner: Så meget vil regeringen ændre priserne på biler

Regeringen har fremlagt sit forslag til bilafgifter for at få flere elbiler ud på vejene. Berlingske Thomas Breinstrup og Sebastian Persson forklarer her, hvad du fremover skal betale for en ny bil, hvis et flertal i Folketinget bakker op.