Efter nye oplysninger: »Jeg håber, at Danske Bank holder op med at kalde hvidvasksagen for Estland-sagen«

Danske Bank i Litauen lod omfattende mistænkelige summer strømme igennem banken og spillede en nøglerolle i tysk hvidvaskskandale, viser rapport. Derfor bør banken nu iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der foregik i den baltiske filial, mener eksperter og politikere.

Efter krav om at forlade Estland besluttede Danske Bank i 2019 at trække sig fra hele Baltikum og Rusland. I Litauens hovedstad Vilnius har banken fortsat IT-kontor. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Da Danske Bank i efteråret 2018 offentliggjorde konklusionerne fra sin egen undersøgelse af hvidvasksagen, stod det klart, at problemerne i bankens Estland-filial var langt større, end man havde antaget indtil da.

Danske Banks filial i Litauen spillede derimod næsten ingen rolle i rapporten. Men også i denne baltiske filial har Danske Bank tilsyneladende haft egne problemer med store, mistænkelige transaktioner. Det kunne Berlingske, DR og Politiken onsdag fortælle på baggrund af nye og fortrolige oplysninger.

Nu efterlyser flere hvidvaskeksperter, at Danske Bank foretager en kulegravning af forholdene i den litauiske filial.

»Danske Bank bør lave en fyldestgørende undersøgelse af, hvad der foregik i den litauiske filial. Det vil være en fordel, hvis Danske Bank inddrager Finanstilsynet i videst mulige omfang i denne redegørelse, da det vil påvirke undersøgelsens troværdighed,« siger Kalle Johannes Rose, adjunkt ved Copenhagen Business School og ekspert i international bekæmpelse af hvidvask.

Flere formål

Berlingske er i besiddelse af fortrolige dokumenter fra den tyske storbank Deutsche Bank, som er delt i Det Internationale Konsortium af Undersøgende Journalister, ICIJ.

Dokumenterne viser, at Danske Banks filial i Litauen spillede en central rolle i sagen om såkaldte spejlhandler gennem Deutsche Bank.

Særligt et selskab går igen, når man ser på Danske Banks filial i Litauen: Yellowstone Import Ltd. Selskabet, der er registreret i skattelyet De Britiske Jomfruøer, spillede ifølge rapporten en central rolle i hvidvask af milliarder fra Rusland.

»Det står nu klart, at mistænkelige transaktioner også gik gennem Danske Banks filial i Litauen. For at opretholde tilliden til, at banken ønsker at ændre sig, er en fuldstændig og gennemsigtig undersøgelse en vigtig del af denne proces,« siger den britiske hvidvaskekspert Graham Barrow.

Kalle Johannes Rose fra CBS mener, at grundlaget for en tilbundsgående undersøgelse af Danske Banks litauiske filial er flerstrenget.

»For det første har den et oplysende formål, som kan redegøre for, om der er tale om et enkeltstående tilfælde i den litauiske afdeling, eller om der har været grundlæggende mangler. For det andet er det uhyre vigtigt, at både Danske Bank, Finanstilsynet mv. får indsigt i disse sager, da det har et uddannelsesmæssigt og læringsformål,« siger han og tilføjer:

»Hvis vi som samfund skal blive bedre til at håndtere disse sager, udvikle finansielle produkter, der tager højde for hvidvaskrisici og generelt forstå de metoder, som bliver anvendt af organiserede kriminelle grupper, skal vi komme til bunds i disse eksempler og inddrage erfaringerne i vores fremtidige hvidvaskforebyggelse.«

Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører for SF

»Jeg håber, at Danske Bank holder op med at kalde hvidvasksagen for Estland-sagen, specielt på baggrund af de nye oplysninger«


Advokat: Ansvaret ligger i København

På Christiansborg er SF og Dansk Folkeparti enige med eksperterne i, at der er behov for en fyldestgørende undersøgelse af Danske Banks filial i Litauen.

»Det er underligt, at Danske Bank ikke nævnte de mistænkelige transaktioner i bankens filial i Litauen, da banken præsenterede konklusionerne fra dens egne undersøgelser af filialen i Estland. Har banken ikke vidst det? Jeg håber, at Danske Bank holder op med at kalde hvidvasksagen for Estland-sagen, specielt på baggrund af de nye oplysninger,« siger Lisbeth Bech-Nielsen, SFs finansordfører.

Det er »bestemt nyt« for DFs erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, at der knyttes så stærke tråde til Danske Banks filial i Litauen, forklarer han:

»Man burde måske efterhånden ikke kunne blive overrasket, men alligevel overraskes jeg over omfang og kreativitet i de her sager,« siger Hans Kristian Skibby.

Advokat Ole Sigetty repræsenterer 70 investorer, som kræver erstatning af Danske Bank for kurstab i hvidvasksagen. Han mener, at der bør foretages en uvildig undersøgelse af, hvad der er foregået i samtlige lande, hvor banken enten har eller har haft filialer.

»Det forhold, at Danske Bank også har haft problemer i Litauen, bekræfter, at ansvaret i et meget vidt omfang ligger i København,« siger han.

Berlingske ville gerne have haft svar på, om Danske Bank har undersøgt til bunds, hvad der foregik i den litauiske filial. Herunder om banken har tænkt sig at undersøge, konkret hvilke kunder de har haft i banken, sådan som man gjorde med undersøgelsen af den estiske filial. Men Danske Bank har ikke ønsket at stille op til interview og henviser til en tidligere udtalelse fra bankens øverste hvidvaskchef.

»Som vi tidligere har kommunikeret, kigger vi som en naturlig konsekvens af Estland-sagen også på andre dele af vores tidligere forretning, herunder Letland og Litauen. Vi deler naturligvis alle relevante informationer med myndighederne som en del af vores løbende samarbejde,« udtaler Philippe Vollot, koncerndirektør med ansvar for compliance i Danske Bank.

Danske Banks egen undersøgelse af hvidvasksagen, som blev ledt af advokatfirmaet Bruun & Hjejle, nåede i 2018 frem til, at der fra 2007 til 2015 flød op mod 1.500 milliarder kroner gennem bankens estiske filial, hvoraf »en stor del« blev vurderet som mistænkelige. Problemerne var efter alt at dømme betydeligt mindre i bankens filial i Litauen.